Головна » 2010 » Август » 20 » Авіація готується до вивержень
22:38
Авіація готується до вивержень
авіація, конференція, виверження вулканів, Ісландія    Авіаційні і аерокосмічні експерти зберуться в наступному місяці на конференцію в Ісландії, щоб виробити світову  стратегію реакції на майбутні виверження вулканів. У ролі організатора заходу виступає ісландська авіаційна академія Кеілір (Keilir Aviation Academy), повідомляє агентство Reuters.

Експерти з урядів розвинених країн, міжнародних організацій, аерокосмічних компаній і фірм-авіаперевізників зустрінуться в місті Кеплавік (Keflavik) 15 і 16 вересня. Генрі Годрі (Henry Gaudry), президент Європейського вулканологічного співтовариства (European Volcanological Society), вважає, що в ході конференції експерти зможуть зрозуміти, як має діяти міжнародне співтовариство, щоб у майбутньому ефекти великих вивержень вулканів були мінімізовані й не завдавали великої шкоди авіаційної індустрії.

Рішення про проведення конференції було зроблено після авіаційного кризи в квітні-травні, коли вивергався ісландський вулкан Ейяфьядлайекюдль (Eyjafjallajokull). Через це виверження європейська авіація пережила справжній кошмар: польоти над Європою стали неможливі, оскільки осколки каміння та скла, що містяться в хмарах вулканічних викидів, могли пошкодити двигуни літаків.

За одну тільки тиждень з 15 по 20 квітня були скасовані 63 тис. рейсів. Британські авіакомпанії щодня втрачали по £ 28 млн, а загальні збитки від авіакрізіса перевищили £ 1 млрд. Ситуація могла б скластися ще гірше, якщо б активізувалися дрімають у даний момент або малоактивні вулкани в Європі, Латинській Америці, Азії і на Далекому Сході в Росії.

У результаті заборони польотів цивільної авіації над Європою кілька десятків пацієнтів не дочекалися донорських органів, які могли б врятувати їм життя. Хірургічні операції і заняття в школах скасовувалися, тому що лікарі і вчителі не могли дістатися до місця роботи.

Кілька голів держав змушені були через закриття авіапростору скасувати поїздку на похорони президента Польщі Леха Качиньського (Lech Kaczynski). Через заборону на польоти над більшою частиною Європи на похороні не змогли бути присутніми, зокрема, лідери Франції, Італії, Німеччини та США.

Існувало також побоювання, що після Ейяфьядлайекюдля міг прокинутися вулкан Катла, розташований декількома кілометрами на схід. У минулому, коли вивергався вулкан з язиколомним назвою, активізувався і Катла, тому вулканологи уважно стежили за останнім, чекаючи несприятливого розвитку подій. Втім, побоювання виявилися марними, Катла продовжує дрімати до цього дня.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1895 | Додав: wiktor | Теги: авіація, виверження вулканів, Ісландія, конференція | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar