Головна » 2010 » Июль » 30 » Екологи вимагають не розпродавати унікальні природні території на аукціонах
19:01
Екологи вимагають не розпродавати унікальні природні території на аукціонах
унікальні природні території, природні парки, екомережа, ПЗФ    Екологи України вимагають відмовитися від наміру про продаж територій, насамперед військових полігонів та земель Національної академії аграрних наук, і залишити їх під заповідники та національні природні парки, адже там збереглася унікальна флора та фауна. Натомість вони пропонують розробити План заходів щодо переведення "непотрібних” земель в об’єкти природно-заповідного фонду та екомережі.

До цієї вимоги долучилися Всеукраїнська громадська кампанія «Збережемо українські степи!», Національний екоцентр України, Всеукраїнська Екологічна Ліга та ще десятки екологічних громадських організацій.

Мова йде, зокрема, про землі, на яких планувалося створити заповідники та розвивати екомережу.

”Історично склалося так, що це одні з найбільших невикористаних природних масивів в Україні. Тут протягом десятиліть майже не велася господарська діяльність. Їх використання, навіть у військових цілях, не було катастрофічним для більшості компонентів природних екосистем. Ці ділянки - мало не останні місця в Україні, де збереглася жива природа. Тому звістка про те, що ці державні землі будуть продавати – болючий удар для екологів,” - пояснює Олексій Василюк, заступник Голови Національного екологічного центру України.

За інформацією екологів, природоохоронні об’єкти в Україні часто створюються саме на основі військових полігонів. Це НПП "Олешківські піски” (Козачелагерський полігон), "Ягорлицький” (тепер Чорноморський біосферний заповідник), "Трьохзібенський” (тепер Луганський природний заповідник).

Олексій Бурковський, дніпропетровський науковець та активіст кампанії «Збережемо українські степи!», каже:

«Екологи не заперечують проти продажу тих територій, які знаходяться серед міської забудови і потенційно не можуть стати об’єктами природно-заповідного фонду. Але будь-які інші ділянки землі, які перебувають у державній власності і розташовані поза межами житлових кварталів, являють собою потенціал для розширення екомережі і не повинні ставати об’єктами приватизації».

Продаж земель Міноборони та інших державних інституцій без урахування природоохоронних потреб може суттєвим чином нашкодити природі. Адже на цих землях можна буде вирубувати дерева, знищувати рослини, будувати та займатись орним землеробством.

«Наслідки такого рішення можуть бути трагічними не тільки для екосистем України, а й для біотичного різноманіття Європи та світу. І таке рішення приймається в рік, який ООН проголосило Роком збереження біорізноманіття!” - заявляє Ярослав Мовчан, доктор біологічних наук, член Української асоціації Римського клубу.

Екологи стверджують, що продаж таких земель на аукціонах призведе до численних порушень національного і міжнародного екологічного законодавства. Так, будуть порушені закони України "Про природно-заповідний фонд”, "Про охорону навколишнього природного середовища”, "Про загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки”, "Про Червону книгу України”, "Про рослинний світ”, "Про тваринний світ”, положення про "Про Зелену книгу України” тощо.

На міжнародному рівні будуть порушені правові документи, які ратифікувала чи до яких приєдналася Україна: ”Конвенція про біорізноманіття” (Ріо-де-Жанейро, 1992), ”Конвенція про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі” (Берн, 1982), ”Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, які знаходяться під загрозою зникнення” - CITES (Вашингтон, 1973), положення про Світовий та Європейський Червоний список та десятки інших.

Якраз восени цього року пройде спеціальна сесія Генеральної Асамблеї ООН на тему екологічної політики держав щодо живої природи планети. Українські екологи вважають, що такі рішення України не знайдуть міжнародного схвалення.

Нагадаємо, у вівторок, 27 липня, комісія з контролю за використанням та відчуженням земель оборони та інших земель державної власності під головуванням віце-прем’єра Володимира Сівковича прийняла рішення про те, що до 1 вересня 2010 року деякі міністерства та інші центральні органи виконавчої влади повинні визначити ділянки, які вони не використовують і підготувати їх до продажу через аукціони. Це ділянки Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби, Державного департаменту виконання покарань, Національної академії аграрних наук.

Водночас, відсоток заповідних територій України становить близько 5%, у той час як у Європі цей показник сягає 15%.

Джерело : http://www.civicua.org
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1515 | Додав: wiktor | Теги: екомережа, ПЗФ, унікальні природні території, природні парки | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar