Головна » 2011 » Июль » 5 » Журналістів Одещини ознайомили із «Схемою регіональної екологічної мережі Одеської області»
13:29
Журналістів Одещини ознайомили із «Схемою регіональної екологічної мережі Одеської області»
екологічна мереже, Одеська область, картосхема, ПЗФ, Олександр Ставнійчук     30 червня відбулася прес-конференція за участю першого заступника начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Одеській області О. Ставнійчука на тему: «Схема регіональної екологічної мережі Одеської області» для представників місцевих ЗМІ.
   Олександр Ставнійчук повідомив, що схема регіональної екологічної мережі Одеської області Програму розроблена і затверджена на виконання вимог Законів України „ПроЗагальнодержавну формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки” і „Про екологічну мережу України”, Програми формування екологічної мережі в Одеській області на 2005-2015 роки, затвердженої рішенням Одеської обласної ради від 18.11.2005 р. № 705-IY, міжнародних угод і зобов’язань України у природоохоронній сфері.
   Цей документ визначає пріоритети і концептуальні основи формування, збереження та невиснажливого використання екомережі області, розвитку системи територій та  об'єктів природно-заповідного фонду, формування структурних елементів екомережі на місцевих рівнях.
  Картосхема екомережі розроблена на основі топографічної карти Одеської області в масштабі 1:200000 з указанням усіх складових екомережі, зокрема її ядер, природних регіонів, природних коридорів регіонального, національного та міжнародного рівня, сполучних територій, буферних захисних зон. Картографування складових елементів екомережі має точність ± 20-50 м, що цілком достатньо для ескізної карти-схеми.
  Зазначено, що з міжнародних елементів екомережі на території Одеської області проходять 2 коридори - Нижньо-Дунайський природний регіон (М1) та Азово-Чорноморський (М2). З елементів національної екомережі України - 5 природних коридорів: Азово - Чорноморський (I), Прибрежно – Дністровський (II), Південно - Український (III), Галицько - Слобожанський (IV) та Прибережно - Бузький (V). З елементів регіонального рівня запропоновано виділити 14 коридорів: Кодимсько - Савранський (1), Кодимсько - Слобідсько - Байтальський (2), Слобідсько - Ягорлицький (3), Кучурганський (4), Велико-Куяльницький (5), Тилігульський (6), Нижньо-Дунайський (8), Ялпузький (9), Катлабузький (10), Киргиж - Китайський (11), Сасик - Когильницький (12), Хаджидерський (13) та Чорноморський прибережно - морський (14).
  Стосовно земель, що входять до складу екомережі, то згідно із законодавством в регіональну екомережу включено в першу чергу землі природно-заповідного фонду - це власне природні ядра екомережі, а також землі лісового і водного фонду, землі оздоровчого, рекреаційного призначення, території та землі, які є місцями мешкання і зростання об'єктів тваринного і рослинного світу, занесених в червону і Зелену книги України, водно-болотні угіддя, малопродуктивні і деградовані сільськогосподарські землі - все це сполучні, буферні і відновлювальні елементи екомережі. Сюди ж входять яри та балки, пасовища і сіножаті.
  Проблемою в побудові екомережі Одеської області є надзвичайно висока ступінь господарської освоєності території. Наявний земельний фонд максимально поділений і розпайований за різними землекористувачами, що значно буде ускладнювати розробку екомережі на місцях на районних рівнях.
  За основними категоріями землекористувачів до складу екомережі включено землі: природно заповідного–фонду, держлісфонду, водного фонду,  деградовані сільськогосподарські землі в розрізі адміністративних районів.
  Отримана в ході розробки Схеми площа екомережі Одеської області становить близько 18235,82 кв.км, що дорівнює близько 55% від загальної площі області. Формування екологічної мережі більшою мірою планується за рахунок деградованих земель, частка яких в землях екомережі становить 37,6% (12422,6 кв.км). Частка земель держлісфонду та водного фонду приблизно однакова - 6,7% та 6,9 %, земель природно-заповідного фонду.
Фото: odessapost.com
Джерело: http://www.menr.gov.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2961 | Додав: wiktor | Теги: Одеська область, Олександр Ставнійчук, картосхема, ПЗФ, екологічна мереже | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar