Головна » 2011 » Июнь » 1 » Гірські гуси підкорюють Гімалаї за кілька годин безпосадочного польоту
07:39
Гірські гуси підкорюють Гімалаї за кілька годин безпосадочного польоту
 Гімалаї, переліт, гуси, гірські гуси, акліматизація  Під час щорічних перельотів з Індії до Центральної Азії і назад гірські гуси долають багатокілометрові гірські вершини менш ніж за десять годин, жодного разу не відпочиваючи і не витрачаючи часу на акліматизацію.
    На висоті 5,5 тис. метрів атмосферний тиск і вміст кисню в повітрі падає вдвічі, а без попередньої і довгої акліматизації людина не витримає в таких умовах і пари годин. Але гірський гусак (Anser indicus), мабуть, не відчуває особливих труднощів на такій висоті. Як повідомляють дослідники з Університету Бангора (Великобританія), щорічні міграції цих птахів включають подорож через Гімалаї, яке проходить на висоті близько 6 000 метрів над рівнем моря.
   Кожен рік гірські гуси літають з Індії, в якій зимують, в Центральну Азію, де гніздяться і виводять пташенят. Чарльз Бішоп і Люсі Хоукс використовували GPS-датчики, щоб спостерігати за птахами протягом усього польоту: вони ловили гусей в Індії і Монголії, «оснащували» їх апаратурою і відпускали.
    Гірські гусаки і раніше вважалися птахами досить високого польоту, але все ж вони зуміли піднести вченим ще пару сюрпризів: виявилося, що пернаті долають розтягнулися на тисячі кілометрів гірські хребти за один присід. Політ, причому безпосадочний, на висоті в 6 000 метрів займає у них близько восьми годин.
   Готуючись до подорожі, гуси намагаються мінімізувати ризик. Вони не чекають висхідних потоків вітру, які могли б допомогти. Навпаки, все починається рано вранці, в ще холодному нічному повітрі, який спускається з гір. За словами орнітологів, по-перше, ранковий політ дозволяє уникнути спеки (а індійське пекло не можна не брати до уваги), по-друге, гуси летять в саме спокійний час, коли ймовірність поганої погоди і штормових вітрів досить низька. Нарешті, холодний важке повітря служить хорошою опорою для крил і дозволяє уникнути зайвих енерговитрат, що дуже до речі в розрідженому повітрі.
   Результати спостережень за мігруючими гірськими гусьми готуються до публікації в журналі PNAS.
   Схожі дослідження міграції чорної казарки (Branta bernicla), близької родички гірського гусака, показали, що при перельоті з Ірландії до Канади птиці переходять гренландські гори в буквальному сенсі пішки, не маючи сил подолати їх по повітрю. Це робить льотні здібності Anser indicus ще більш інтригуючими: до того ж птахи, як вважається, не піднімаються на висоту, яка не відповідає їхнім потребам. У районі 7 км над землею повітря до такої міри розріджене, що тут навіть вертольоту робити нічого. Як гусям вдається виживати на такій висоті - справжня загадка.
   Вчені впевнені в одному: гірські гуси менш ніж за день здатні підкорити декілька серйозних вершин, не витрачаючи часу на акліматизацію, тренування і відпочинок; як вони це роблять - тема для подальших досліджень.
Фото: blog.filologia.su
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3288 | Додав: wiktor | Теги: переліт, гуси, Гімалаї, гірські гуси, акліматизація | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar