Головна » 2010 » Ноябрь » 10 » Кліматичні зміни зіштовхнули гусей і білих ведмедів
23:27
Кліматичні зміни зіштовхнули гусей і білих ведмедів
зміна клімату, білий ведмідь, гуси , Канада      У Канаді вчені спостерігали кілька випадків, коли поодинокі ведмеді сходили з морського льоду на берег і бродили по колоніям білого гусака, тягаючи яйця з гнізд, і навіть забиралися на скелі в пошуках яєць і курчат кайри. Хоча звичайна їжа білого ведмедя - кільчаста нерпа.

У трьох випадках з чотирьох ведмеді знищили всі яйця в колонії. У вчених навіть виникло побоювання, що нова поведінка ведмедів може мати катастрофічні наслідки для цілих популяцій птахів.

Дослідники з Американського музею природної історії змоделювали весь ланцюг подій, звичайних для весняної Арктики: танення морського льоду, міграція ведмедів на південь, а гусей - на північ, відкладання яєць та їх поїдання ведмедями.

Виявилося, що зміна клімату і справді призведе до того, що весняні ареали двох видів будуть все сильніше накладатися один на одного. Чисельність популяцій білого гусака знизиться. У той же час кліматичні зміни призведуть до значних коливань погодних умов із року в рік, так що можливі періоди, коли ведмеді і гуси зовсім не будуть перетинатися. Так що пташині популяції одержать час на відновлення, навіть якщо ведмеді повністю знищать їх майбутнє потомство.

Білі ведмеді ж таки опинилися в куди більш важкої ситуації. Кількість енергії, яке тварини отримують завдяки яйцям і пташенятам, не йде ні в яке порівняння з полюванням на тюленів. Про це свідчить невблаганний скорочення чисельності ведмедів у міру зменшення площі літнього арктичного льоду - спочатку плавне, а потім стрімке, коли було подолано якась критична точка, передає Discovery News.

Джерело: http://www.livestream.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3193 | Додав: wiktor | Теги: зміна клімату, гуси, білий ведмідь, канада | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar