Головна » 2011 » Июль » 4 » Індійський океан віддає перевагу смугам
09:50
Індійський океан віддає перевагу смугам
 течії, Індійський океан, смуги, коло, Мельбурн  Співробітники Мельбурнського університету та Бюро метеорології Австралії перевернули звичні уявлення про циркуляцію вод океану.
   Замість того щоб рухатися двома великими колами (за годинниковою стрілкою в Північній півкулі і проти неї - в Південному), південно-східні води Індійського океану течуть зі сходу на захід кількома смугами. Вони з'єднують меридіональні течії сходу і заходу океану. «Ми виявили, що вихори океану - морські аналоги атмосферних погодних систем (зокрема тропічних циклонів) - формуються біля берегів Австралії і здійснюють трирічне подорож по Індійському океану вздовж так званих артерій океану - шляхів транспортування морської води і супутньої біології, - говорить автор дослідження Прасантх Дівакаран. - Це схоже на смуги в атмосфері Юпітера ».
  Отримані дані мають важливе значення для розуміння цілого ряду подій від переміщення риб та іншої морської життя до прогнозування погоди і клімату. Наприклад, недавно було показано, що ймовірність досягнення личинкою омара солідного віку у західних берегів Австралії залежить від того, в яку артерію вона потрапила.
   На підставі первинних досліджень руху води пан Прасантх проаналізував моделі циркуляції південно-східній частині Індійського океану з використанням передових обчислювальних методів і нового ПО для візуалізації результатів. Він та його колеги потім звірили свої висновки з супутниковими даними.
   Результати дослідження представлені на XXV Генеральній асамблеї Міжнародного союзу геодезії і геофізики.
   Підготовлено за матеріалами Fresh Science.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2673 | Додав: wiktor | Теги: мельбурн, течії, смуги, Індійський океан, коло | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar