Головна » 2013 » Декабрь » 18 » Вчені висунули нову теорію , чому зебра смугаста
09:27
Вчені висунули нову теорію , чому зебра смугаста
    Дослідники з університету Квінсленда в Австралії дійшли висновку , що яскраві смуги на шкурі зебр захищають цих тварин , маскуючи їх рух. Питання про те , навіщо зебрам настільки яскраві смуги , які не зливаються з навколишньою рослинністю , мучило вчених вже багато років.
  Минулого року вчені з Угорщини та Швеції шляхом експериментів дійшли висновку , що вузькі смуги роблять зебру " непривабливою " для оводів та гедзів .
Однак австралійські дослідники запропонували інше пояснення. За допомогою комп'ютерного моделювання вони встановили , що , коли зебри знаходяться в русі , їх забарвлення здатне створювати оптичні ілюзії.
  Це , як припускають вчені , має захищати зебр від левів і гепардів , а також від дрібних комах , збиваючи тих з пантелику.
Мартін Хау , провідний автор дослідження , говорить , що смуги зебри давно бентежили біологів - еволюціоністів , " змушуючи повертатися до теорій Дарвіна і Уоллеса " .
" Існували теорії , що ці смуги могли грати якусь роль у спілкуванні між зебрами , або ж були маскуванням на світанку або заході , або ж так званим ефектом" засліплення " переслідуючих хижаків або кровосисних комах " .
   Щоб перевірити цю останню теорію Мартін Хау проаналізував фотографії і відеозаписи зебр.
Комп'ютерне моделювання руху підтвердило , що при русі зебри виникає оптична ілюзія , що вводить в оману спостерігача.
  Існує безліч теорій, що пояснюють наявність смуг у зебр. На думку одних вчених , велика кількість смуг у великому стаді збиває з пантелику хижаків. Інші наводять аргументи на користь того , що смуги допомагають регулювати теплообмін.  На думку третіх , смуги потрібні зебрам , щоб пізнавати один одного. Вивчення зародків зебри показало , що спочатку вони мають чорне забарвлення , набуваючи білі смуги з часом. У людей і багатьох інших тварин є так званий " механізм виявлення руху " - нервові ланцюги , які обробляють інформацію, що надходить про рух об'єкта і приходять до висновку , в якому напрямку йде рух на основі його контурів .
  Це може призводити до оптичних ілюзій . Наприклад , при обертанні жердини з намальованою на ньому спіраллю людям здається , що спіраль рухається вгору або вниз , залежно від напрямку обертання.
Ще один відомий приклад - з обертанням пропелера. При досягненні ним певної швидкості починає здаватися , що напрямок обертання змінилося на протилежне.
За словами Мартіна Хау , саме таку ілюзію використовує забарвлення зебри з тим , щоб захистити тварину від хижаків.  Широкі діагональні смуги на боках зебри і вузькі вертикальні смуги на спині і шиї шлють спостерігачеві несподівані і суперечливі сигнали про рух тварини, особливо коли мова йде про ціле стадо.
  "Ми припускаємо , що в результаті цих оптичних ілюзій комахи і хижаки погано розуміють точний напрям руху зебри , і, відповідно , кровоссальним комахам не вдається приземлитися на тіло зебри , а хижаки неправильно вибирають момент для нападу " , - говорить Мартін Хау .
  Це може пояснити схожу розмальовку риб  або деяких змій , які теж покриті яскравими і добре помітними чорно -білими смугами.
Як говорять учені , результати їх відкриття здатні пояснити , як діє схожий камуфляж і у рукотворних об'єктів : наприклад , у великомасштабному " блискучому " розфарбовуванні бойових кораблів , що застосовувалася в першій половині минулого століття.
Фото: http://geografica.net.ua/
Джерело: http://www.bbc.co.uk/russian/science/2013/12/131217_zebra_stripes.shtml
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2005 | Додав: wiktor | Теги: Рух, смуги, Пристосування, Зебра | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar