Головна » 2012 » Июнь » 19 » Нова дата утворення Панамського перешийка
19:50
Нова дата утворення Панамського перешийка
  Нова дата утворення Панамського перешийка Відповідно до загальноприйнятої теорії, Панамський перешийок утворився всього кілька мільйонів років тому. Проте геолог Карлос Харамільо зі Смітсонівського інституту тропічних досліджень (США - Панама), виявив там скам'яніле дерево віком 20 млн років ...
   ... І ця знахідка загрожує переворотом в уявленнях про історію нашої планети. Справа в тому, що поява перешийка між двома Америками зіграла найважливішу роль у зміні течій океану: їм прийнято пояснювати наступ епохи льодовикових періодів, яка триває донині.
   Панама активно розширює свій канал, щоб в ньому могли розминутися найсучасніші суду. Археологам надали можливість попрацювати пліч-о-пліч з будівельниками, і пан Харамільо очолив групу із сорока вчених.
   До недавнього часу вважалося, що ще 3 млн років тому Атлантичний і Тихий океани з'єднувалися в цьому місці широким і глибоким морем. Потім континентальні плити зіткнулися, і між океанами піднявся ланцюг островів, утворивши в кінцевому підсумку Панамський перешийок і завершивши довгу самотність Південної Америки.
  Але пан Харамільо і його колеги запропонували нову модель: більша частина Панами (з дрібними та вузькими каналами) існувала вже 12 млн років тому.
   Розбіжність між теоріями не дрібниця. 3 млн років тому стався цілий ряд подій. Розпочався нинішній цикл зледеніння, який дуже заманливо пояснити зміною картини течій Світового океану: мовляв, з появою перешийка нова течія понесла теплі води в Північну Європу і опади в Арктику. Атлантичний океан в результаті став більш солоним і теплим, а Тихий - більш багатим поживними речовинами. Флора і фауна двох Америк зустрілися. В Африці сформувалися савани, що, можливо, послужило поштовхом еволюції нашого виду.
   Але якщо вірна нова теорія і океани розділилися набагато раніше, то що стало причиною всіх цих епохальних подій?
  Один з авторів «старої» теорії Тоні Коутс, колишній директор науково-дослідних програм Смітсонівського інституту (США), зазначає, що колеги випустили з уваги цілий ряд важливих моментів. Наприклад, генетичні дослідження показали, що тварини обох Америк зустрілися набагато пізніше, ніж вважає пан Харамільо. Але океани могли розділитися і до появи нової суші. Попередні результати моделювання, які провели П'єр Сепулькр з Лабораторії клімату та навколишнього середовища (Франція) і його колеги, показали, що течії океанів змінюються, як тільки глибина з'єднувального моря або протоки піднімається вище 200 м. Якщо ж його глибина не перевищує 50 м, з'являються абсолютно нові течії.
  Що стосується ролі Панами як трансконтинентального моста, біологи з Колумбії та Швеції провели метадослідження міграції між Північною і Південною Америками. За попередніми даними знову-таки, з'ясувалося, що міграція тварин і справді активізувалася 3 млн років тому, тоді як флора почала переселятися 10 млн років тому.
   Результати дослідження опубліковані в Geological Society of America Bulletin. Більш детальна версія статті побачить світ у журналі Geophysical Research.
   Підготовлено за матеріалами Scientific American


Фото: http://citypicture.ru/wp-content/uploads/2010/02/120.jpg
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 3856 | Додав: wiktor | Теги: америка, течії, канал, перешийок, Харамільо, панама | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar