Головна » 2010 » Декабрь » 27 » Індонезія підготувалася до цунамі
20:08
Індонезія підготувалася до цунамі
redskynews.com
истеми раннього попередження цунамі, Індонезія, Індійський океан, GITEWS    Завершилося налагодження німецько-індонезійської системи раннього попередження цунамі в Індійському океані (German-Indonesian Tsunami Early Warning System for the Indian Ocean, GITEWS) - рівно через шість років після жахливої катастрофи, яка забрала життя мільйонів людей по всій Південній і Південно-Східної Азії.

Проект буде залишатися міжнародним до 31 березня 2011 року, після чого Індонезія візьме всі турботи на себе.

В основі системи - технологія оцінки сейсмічної активності SeisComP3, розроблена в Німецькому дослідному центрі наук про Землю. Вона являє собою комбінацію різних датчиків, які здатні швидко і точно виявляти і аналізувати землетрусу за підтримки GPS. Технологія настільки добре зарекомендувала себе, що нею користуються вже сорок країн світу.

За шість років по всій Індонезії було побудовано триста станцій - це і сейсмометри, і GPS-установки, і мареографи, і системи буїв. За словами відповідальних осіб, попередження про можливе цунамі з оцінками ризиків для різних ділянок узбережжя надходить через п'ять хвилин після підводного землетрусу.

Втім, випробування індонезійської системи показали, що від буїв мало користі. Тому є міркування вивести їх далі у відкритий океан, де вони будуть допомагати виявляти цунамі відразу всім країнам, що мають вихід до Індійського океану.

Землетрус у островів Ментавай, що трапилося 25 жовтня минулого року, теж виявило великі недоліки системи. Цунамі сильно вдарило по острову Пагано, що в Зондській дузі. Перші хвилі прибули майже одночасно з оприлюдненням - через 4 хвилини 46 секунд після землетрусу - і вбили близько 500 осіб. На Суматрі різниця між попередженням і прибуттям першої хвилі склала близько 40 хвилин, але тут велику роль зіграв острів Пагано, який затримав цунамі.

І все-таки експерти прийшли до висновку, що GITEWS виявилася технічно та організаційно функціональною. З вересня 2007 року вона оперативно виявила чотири цунамі. Ну а що стосується остров'ян, що знаходяться на передньому краї, їм не варто чекати звернень: їхнє завдання - бути готовими до цунамі круглий рік. На жаль, жертви при подібних природних явищах будуть завжди, як би добре не працювала система сигналізації. Але звести втрати до мінімуму все-таки можна.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1334 | Додав: wiktor | Теги: истеми раннього попередження цунамі, GITEWS, Індонезія, Індійський океан | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar