Головна » 2011 » Декабрь » 12 » На переговорах з клімату запустили Дурбанську програму дій
09:23
На переговорах з клімату запустили Дурбанську програму дій
 Дурбан, ПАР, конференція, зміна клімату, план дій  Учасники переговорів з клімату в Дурбані створили нову робочу групу, яка до 2015 року має розробити інструмент, покликаний змінити Кіотський протокол - відповідне рішення про запуск Дурбанської платформи активізації дій сторони прийняли в ніч на неділю після більше 24 годин переговорів.
  Переговорна сесія в ПАР повинна була завершитися в п'ятницю 9 грудня, однак до цього моменту сторонам не вдалося погодити проекти трьох пріоритетних рішень - по "дорожній карті" до майбутнього кліматичній угоді, другого періоду Кіотського протоколу та запуску Зеленого кліматичного фонду. Консультації з формулювань у текстах тривали ще майже добу.
  Згідно з текстом документа, сторони вирішили "запустити процес розробки протоколу, іншого юридичного інструменту або узгодженого підсумку переговорів, який має юридичну силу (outcome with legal force), що застосовується для всіх сторін", для чого і створюється робоча група з Дурбанської платформі активізації дій (AWG- DPEA).
  Як важливо бути точним
  Сторони не могли домовитися про те, як саме назвати результат роботи нової групи, протягом більш ніж двох діб. Початкова версія тексту передбачала формулювання "юридичний рамковий документ" (legal framework), однак ЄС, малі острівні держави (AOSIS) і найменш розвинуті країни (LDC) виступили проти такого формулювання, назвавши її занадто м'якою.
  У відповідь на ці заперечення в тексті з'явилися слова "протокол або інший юридичний інструмент" (protocol or another legal instrument), однак таке формулювання, в свою чергу, не влаштувала США, Китай, Індію і Бразилію, після чого в якості третього варіанту в неї додали "юридичний результат переговорів" (legal outcome).
   Після більш ніж годинного обговорення питання формулювань на відкритому засіданні сторін Євросоюз, Китай, Індія і США в кулуарах домовилися про остаточний варіант формулювання, який і був затверджений.
  План дій
  Нова група повинна закінчити свою роботу "якомога раніше, але не пізніше 2015 року" так, щоб отримане угоду було прийнято на 21-й сесії переговорів сторін в 2015 році і набула чинності з 2020 року.
  Крім того, рішенням конференції був створений робочий план щодо підвищення рівня зобов'язань країн зі скорочення викидів парникових газів. У його преамбулі констатується "значний розрив" між поточним рівнем зобов'язань і тим, що необхідний для того, щоб утримати зростання глобальної середньої температури в межах 2 або 1,5 градуса Цельсія. Розробкою цього робочого плану країни займуться в 2012 році.
   Передбачається, що нова робоча група почне свою роботу вже в наступні півроку. Нинішній орган конвенції, відповідальний за розробку "пост-кіотського" режиму регулювання - робоча група за довгостроковими заходам співробітництва (AWG-LCA), створена в 2007 році - завершить свою роботу протягом року, після чого буде розпущена.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://eco.ria.ru
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 1668 | Додав: wiktor | Теги: план дій, Дурбан, зміна клімату, пар, конференція | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar