Головна » 2011 » Ноябрь » 30 » Канада вийде з Кіотського протоколу
08:25
Канада вийде з Кіотського протоколу
Канада, Кіотський протокол, Форум, Дурбан, ПАР, Африка, зміна клімату  Учора в Дурбані (ПАР) стартувала двотижнева XVII конференція країн - учасниць Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.
   Це остання можливість домовитися про подальше скорочення викидів парникових газів і прийняти відповідний юридично зобов'язуючий документ, але більшість експертів схиляється до того, що про продовження Кіотського протоколу можна забути.
  Головна новина моменту - заява Канади про те, що країна більше не буде скорочувати свої викиди в рамках Протоколу. Спостерігачів цей демарш не особливо здивував, оскільки чотири роки тому Канада заявила, що не має наміру виконувати свої зобов'язання за Кіотським протоколом, тобто знизити річний рівень викидів на 6% порівняно з 1990-м. Насправді вони не скоротилися, а зросли приблизно на третину. Канадський міністр охорони навколишнього середовища Пітер Кент підтвердив вірність курсу буквально через кілька годин після початку конференції. Після чого від коментарів відмовився.
  Як стало відомо канадському телеканалу CTV, до Різдва країна офіційно оголосить про вихід з договору.
  Консервативний уряд Стівена Харпера, що прийшло до влади в 2006 році, прагне до тіснішої співпраці зі своїм найважливішим торговим партнером - США, - який, до речі, теж не дотримується Кіотський протокол. Канада побоюється, що договір завдасть шкоди її економіці і країна відстане від сусіда.
   Від подальшого скорочення викидів відмовилися також Росія і Японія, хоча залишається неясним, чи будуть вони офіційно виходити з договору.
   Крім того, у перший день саміту коаліція екологічних організацій вручила Великобританії премію «Викопне дня». З'ясувалося, що країна лобіює ослаблення правил ЄС з видобутку нафти з канадських бітумінозних пісків. Це набагато більш енергоємний процес, ніж звичайне буріння свердловин, і до того ж вона вимагає величезної кількості води. На думку екологів, це ніяк несумісне з політикою щодо стримування глобального потепління.
   Очевидно, що делегати залишать без уваги слова президента ПАР Джейкоба Зуми, який закликав учасників забути про національні інтереси і знайти рішення для блага всього людства. Якщо навіть юридично зобов'язуючий документ не здатний нікого змусити, що вже говорити про різного роду добровільних починаннях. Мало того, що вони, швидше за все, не будуть виконані, то ще й ні до чого не приведуть.
  На Форумі провідних економік (читай: головних забруднювачів), що відбувся напередодні, Бразилія та Індія приєдналися до пропозиції США почати переговори про наступний міжнародному кліматичному угоді не раніше 2015 року. З іншого боку, ЄС вимагає переговорів вже зараз, щоб до 2015-го документ був готовий. У нього можна включити всі ті гучні заяви про добровільні зобов'язання щодо скорочення викидів до 2020 року, які вже були зроблені. Втім, цілий ряд організацій (останній з них стало Міжнародне енергетичне агентство) на підставі даних наукових досліджень прийшов до висновку, що для зупинки глобального потепління на рівні двох градусів пік викидів повинен минути до 2020 року, якщо не раніше. Ті норми, які планується закласти в нову папір, не дозволять цього добитися.
   Виступаючи від імені Альянсу малих острівних країн, барбадосец Селвін Харт відзначив, що відмова від нової угоди означає зникнення принаймні одного національної держави і кончину декількох островів.
   Провал спроб ООН скоординувати спільні зусилля у боротьбі зі зміною клімату ще раз показав нежиттєздатність цього штучного утворення, яке було створено під диктатом країн, які перемогли у Другій світовій війні. Про яку організації може йти мова при відсутності самого факту наявності на планеті об'єднаних націй?
  Підготовлено за матеріалами Бі-бі-сі.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 2387 | Додав: wiktor | Теги: форум, канада, африка, пар, зміна клімату, Дурбан, Кіотський протокол | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar