Головна » 2011 » Сентябрь » 21 » Оцінено користь «зелених дахів»
18:10
Оцінено користь «зелених дахів»
  зелений дах, екологічне будівництво, архітектура   Рослини, висаджені на дахах будівель, дійсно можуть компенсувати втрату вуличної рослинності, але тільки при дотриманні деяких правил.
  Екологічні рішення все більш привертають сучасну архітектуру. Крім використання сонячних батарей та інших енергозберігаючих технологій, входить в традицію розміщувати на дахах і балконах грунтову підкладку і садити там корисні або декоративні рослини. Вважається, що зелене «покривало» покращує теплоізоляцію, захищає від дощу і очищає повітря, будучи заміною зеленим насадженням, які довелося вирубати заради будинків.
  Адам Бейтс з Бірмінгенского університету (Великобританія) і його колеги не оскаржують достоїнств рослин на дахах, але стверджують, що сліпе копіювання наземних способів їх вирощування тут не підходить. Щоб довести це, вони засадили однаковою сумішшю з 25 видів насіння дикорослих квітів три ділянки грунту розміром 1 × 1 м. Дві ділянки завглибшки 10 см і 15 см розташовувалися на дахах будівель, а один - 15-сантімеровий - внизу.
   Через декілька місяців архітектурні натуралісти перевірили стан посадок - кількість квітів і їх розміри. З'ясувалося, що на висоті рослини піддаються більш інтенсивному впливу вітру і високих температур, стаючи чутливіші до дефіциту вологи. Хоча спеціальні вологоутримуючі покриття можуть частково вирішити цю проблему, зробити посадки такими ж стійкими, як наземні, не вийде.
   У цілому для створення окремої екосистеми на даху необхідні значні фінансові витрати, вважає пан Бейтс. На його думку, необхідно оцінювати доцільність таких насаджень, а не бездумно засівати яку вільну площадку.
   Результати роботи опубліковані в журналі міського лісового господарства та міського озеленення.
Фото: www.priroda.su
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 3233 | Додав: wiktor | Теги: зелений дах, архітектура, екологічне будівництво | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar