Головна » 2014 » Ноябрь » 6 » Стамбульським історичним будівлям загрожують землетруси
10:03
Стамбульським історичним будівлям загрожують землетруси

Землетруси представляють серйозну загрозу для історичних пам'яток Стамбула, запевняють експерти.

Стамбул знаходиться на лінії Північно-Анатолійського розлому, однієї із найбільш сейсмічно активних зон в світі. За останні 2 тисячі років в регіоні сталося понад 30 землетрусів магнітудою більше 7. Кожні 50 років Стамбул струшує землетрус помірної сили, а раз в 300 років в місті фіксуються сильні підземні поштовхи.

Остання із сильних сейсмоподій в Стамбулі, Ізмітський землетрус, відбулася в 1999 році. Магнітуда підземних поштовхів досягла 7,4. В результаті стихійного лиха загинули 18 тисяч людей. Ізмітський землетрус не тільки пошкодив історичні пам'ятники та будівлі, але також частково зруйнував багато бібліотек та музеїв, такі як Музей турецького та ісламського мистецтва, палац Топкапи, бібліотеку Беязіт, бібліотеку Сулеймание, палац Долмабахче і музей живопису і скульптури.

Однією з найбільш часто страждаючих від землетрусів історичною будівлею є знаменитий Cобор Cвятої Софії. Побудований в VI столітті, собор неодноразово піддавався випробуванням сил природи. В 557 році, всього через 20 років після зведення, будівля була майже повністю зруйновано через землетрус. Підземні поштовхи в 1346 завдали собору збиток, який відновлюється до цих пір.

Хоча історичні будівлі, подібні Cобору Cвято Софії, модернізуються і забезпечуються новими частинами з міцніших матеріалів, руйнівні природні процеси все ж представляють величезну загрозу для їх збереження. На думку експертів, уберегти стамбульські пам'ятки можна лише зрозумівши їх інженерну структуру і зміцнивши її слабкі місця.
 

Фото: http://img.ntv.ru/home/news/20090818/stamb.jpg
Джерело: http://www.gismeteo.ru/news/sobytiya/12268-stambulskim-istoricheskim-zdaniyam-ugrozhayut-zemletryaseniya/
Категорія: Природні катаклізми | Переглядів: 2141 | Додав: wiktor | Теги: Туреччина, Землетрус, пам'ятки, Руйнування, Сткмбул, архітектура | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar