Головна » 2012 » Апрель » 27 » Органічні злаки не нагодують Землю
06:17
Органічні злаки не нагодують Землю
 Органічні злаки не нагодують Землю Вчені порівняли ефективність органічного землекористування і звичайних методів сільського господарювання.
  Немає кінця дискусіям між адептами органічних продуктів і прихильниками звичайних, традиційних методів ведення сільського господарства. Тут, правда, потрібно уточнити, що «традиційний» агропром користується новітніми розробками науки, від хімічних добрив до генетично модифікованих сортів і видів тварин і рослин, так що традиціоналістами в даному випадку виступають прихильники органічного землекористування. Вони вказують на велику шкоду, яку завдає звичайне сільське господарство навколишньому середовищу, від всіляких забруднень і виснаження біорізноманіття до викидів парникових газів. І незрозуміло до того ж, як позначаються на нашому здоров'ї стимулятори росту та генетичні маніпуляції. (Хоча «зрозуміло» або «незрозуміло» - питання, що називається, ідеологічне.) Критики ж органічних методів вказують на те, що собівартість таких продуктів дуже висока, щоб бути доступними найбіднішим верствам населення. Крім того, органічні поля вимагають набагато більшіх територій.
  Вчені з Університету Макгілла (Канада) порівняли ефективність того чи іншого виду сільського господарства і за підсумками дослідження опублікували статтю в журналі Nature. Вони пишуть, що «органічні врожаї» в цілому на 25% нижче отриманих звичайними способами. Тобто річ навіть не в собівартості: повний перехід сільського господарства на органічні рейки здійснимий тільки при  глобальної епідемії, яка неабияк прорідила б населення планети.  Ті чи інші види культивованих рослин по-своєму відгукуються на різні методи вирощування. Найгірше на органічних полях йдуть справи зі злаковими, а їх роль в живленні будь-якої людини важко переоцінити. Але, наприклад, фруктові дерева і бобові, вирощені «органічно», дають куди більші врожаї, ніж інші культури.
  Проте навіть якщо взяти від органічного землекористування все найефективніше, все одно між одним сільським господарством і іншим буде різниця в 13% - на користь звичайного. Тобто органічні методи можуть конкурувати зі звичайними, але не дуже, не завжди і не скрізь. Втім, забруднення навколишнього середовища сучасним агропромом занадто велике, щоб на нього можна було просто закрити очі. Тому вчені пропонують розробити гібридний різновид землекористування, яке взяло б краще від того й іншого. Скажімо, можна дотягнути врожаї тих видів, які дають найкращі показники при органічному вирощуванні, використовуючи генетично модифіковані, більш невибагливі і більше врожайні сорти. Ну і, зрозуміло, «органічні» фермери могли б навчити промислове сільське господарство, як берегти навколишнє середовище. Акцент, за словами вчених, слід робити не на тому, щоб вичавити максимум продукції, а на тому, щоб навчитися отримувати стабільні врожаї. Це зробить сільгосппродукцію одночасно доступною і нешкідливою.
  Підготовлено за матеріалами Університету Макгілла.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 1859 | Додав: wiktor | Теги: Макгілла, землекористування, органіка, село | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar