Головна » 2012 » Июнь » 10 » В арктичному морі знайшли підлідні фітопланктонні «луки»
20:06
В арктичному морі знайшли підлідні фітопланктонні «луки»
  В арктичному морі знайшли підлідні фітопланктонні «луки» Фітопланктон Чукотського моря почав бурхливо розмножуватися до того, як прийшла весна. Потоншання льодів забезпечило водорості необхідним для фотосинтезу сонячним світлом раніше, ніж слід було б.
  Щоб оцінити відкриття вчених з американського Вудсхоулського океанографічного інституту, потрібно зрозуміти, як живуть арктичні моря, що примикають до Північного полюсу. Ці моря, зокрема Чукотське і Берінгове, багаті поживними речовинами, і єдине, що обмежує зростання фітопланктону, - це світло. Взимку на поверхні встановлюється товстий крижаний покрив, що відображає світло, без якого фотосинтезуючі водорості не можуть рости. Фітопланктон служить основою всякої морської екосистеми, він пов'язує вуглекислий газ і відправляє його вгору по харчовому ланцюжку. І коли навесні починається бурхливий ріст водоростей, це відчувають усі мешканці моря, від зоопланктону до мігруючих китів, що припливають в північні моря на годівлю.
  Тому вчені сильно здивувалися, коли в минулому році виявили під багатометровим зимовим льодом Чукотського моря справжні «луки» фітопланктону. Результати своїх спостережень дослідники опублікували в журналі Science.
  Причину раннього зростання водоростей екологи вбачають у тому, що зимовий лід став тоншим на кілька метрів, а тому може пропускати в воду до половини світлового потоку. Дослідники проаналізували стан планктону на двох 250-кілометрових ділянках моря, від відкритої води до пакових льодів, і виявили величезне «зелене озеро», 100 кілометрів у поперечнику і 30 метрів глибиною. Супутники помітити фітопланктон не могли, так як він був прихований під льодом.
   Такі ж осередки зростання водоростей були знайдені уздовж арктичного шельфу. Хоча дослідники грішать на глобальне потепління і пов'язане з цим потоншання льоду, ніхто не знає, як давно почалося таке передчасне цвітіння води і як саме це пов'язано з тонким льодом. Поки що результати дослідження говорять про те, що виробництво біологічної органіки в арктичних водах сильно недооцінювалося - як мінімум в 10 разів, за словами вчених, рідко де в світовому океані можна побачити настільки бурхливе розмноження водоростей.
   З одного боку, можна порадіти, що місцевий фітопланктон так активно переробляє вуглекислий газ. З іншого - невідомо, як це позначається на харчових ланцюгах. Якщо водорості починають рости раніше і проходять пік розмноження до того, як стануть активні інші члени харчового ланцюга, це значить, що потім фітопланктон не зможе забезпечити всіх їжею, і серед морських тварин може початися голод. Втім, як саме йдуть справи в арктичних екосистемах у зв'язку з позаурочним цвітінням водоростей, покажуть подальші дослідження.
  Підготовлено за матеріалами Вудсхоулського океанографічного інституту.

Фото: http://geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru/685517/
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 1670 | Додав: wiktor | Теги: Арктика, лід, вдсхоул, органіка, планктон | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar