Головна » 2011 » Сентябрь » 28 » Підземні води підвищують рівень моря
19:22
Підземні води підвищують рівень моря
 Коніков, підземні води, рівень океану Рівень Світового океану зростає повільно і майже непомітно. Всім відомо, що це відбувається через танення льоду і розширення води в результаті потепління.
   Але мало хто знає, що є й інший фактор: звичка людства викачувати воду з підземних водоносних горизонтів. Основна частина цієї води потрапляє в море.
   Леонард Коніков з Геологічної служби США нарікає на те, що деякі фахівці враховують цю обставину, прогнозуючи подальший розвиток подій. Почасти це пов'язано з тим, що оцінки, вперше опубліковані в 1994 році, не мали переконливих доказів. В останній доповіді Міжурядової групи експертів зі зміни клімату говорилося, що зміна запасів підземних вод «не може бути оцінений з великою впевненістю».
   П-н Коніков вирішив виправити стан справ і власноруч виміряв, скільки підземної води виявилося в океані, проаналізувавши дані про 46 добре вивчених водоносних горизонтах, які він потім екстраполював на решту світу. За його оцінками, в 1900-2008 роках з водоносних горизонтів було вилучено близько 4 500 км ³ води. Це дає 1,26 см від загального підйому рівня моря на 17 см за той же період.
   1,26 см - величина невелика, але в середині минулого століття виснаження підземних вод значно прискорилося. Більше 1 300 км ³ грунтових вод було вилучено тільки з 2000 по 2008 рік, що становило 0,36 см від загального зростання в 2,79 см.
  Поки не ясно, чи буде продовжуватися прискорення. Г-н Коніков відзначає, що деякі розвинені країни скорочують використання водоносного горизонту і навіть намагаються поповнити його, коли йдуть дощі.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Geophysical Research Letters.
  Підготовлено за матеріалами NewScientist.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2160 | Додав: wiktor | Теги: Коніков, рівень океану, підземні води | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar