Головна » 2011 » Июнь » 22 » Рівень моря росте з рекордною швидкістю
22:03
Рівень моря росте з рекордною швидкістю
глобальне потепління, рівень океану  Аналіз болотних відкладів Північної Кароліни показав, що стрімке зростання рівня моря почалося ще в XIX столітті і на цей момент в три рази перевищує темпи зростання, що спостерігалися протягом двох тисячоліть.
   Очевидно, що дана тенденція не є частиною природного циклу.
  Ендрю Кемп з Університету штату Пенсільванія (США) і його колеги витратили п'ять років на вивчення форамініфер у сольових відкладеннях. Ці одноклітинні по-різному ставляться до солі, тому в міру зміни рівня моря змінюється і видовий склад популяції. Знання про сучасний поширенні форамініфер на різній глибині дозволяє відновити події минулих років.
   Радіоізотопна датування показала, що отримані зразки відкладень охоплюють 2100 років історії. Що відбувалося з рівнем моря протягом останніх 20 тис. років - відомо, але тільки в загальних рисах.
   З'ясувалося, що приблизно з 100 р. до н. е.. до 950 р. рівень моря біля берегів Північної Кароліни залишався практично незмінним. Потім протягом чотирьох століть він повільно підвищувався з середньою швидкістю 0,6 мм на рік. Після закінчення цього періоду аж до 1865 р. знову нічого не змінювалося. З тих пір рівень моря виростає в середньому на 2,1 мм на рік. І принаймні за останні 80 років, відзначає співавтор дослідження Бенджамін Хортон з Університету штату Пенсільванія, дані аналізу відкладень з показаннями прілівомеров збігаються ідеально.
  Тим самим підтверджується правомірність застосування даних про зв'язок змін температури і рівня моря в минулому для прогнозування того, як нинішнє потепління вплине на рівень моря в найближчому майбутньому, вважає Аслак Грінстед з Копенгагенського університету (Данія).
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.segodnya.ua
Переглядів: 1982 | Додав: wiktor | Теги: рівень океану, глобальне потепління | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar