Головна » 2010 » Декабрь » 8 » Прогнозні ресурси підземних вод України оцінять за якістю
22:57
Прогнозні ресурси підземних вод України оцінять за якістю
prof.osvita.org.ua
Державна геологічна служба, підземні води, Україна, гідрогеологія       Гідрогеологічні підрозділи Державної геологічної служби уперше проводять оцінку прогнозних ресурсів підземних вод за якістю. Раніше було здійснено оцінку кількості прогнозних ресурсів підземних вод, що становить 61 689,2 м куб. на добу. Відтепер гідрогеологи мають з`ясувати обсяг прогнозних ресурсів питних підземних вод та технічних. Про це повідомив начальник управління гідрогеології, інженерної геології та екогеології ДГС Петро Блінов. «До того ж маємо ще одне завдання – виділення в процесі оцінки прогнозних ресурсів підземних вод за якістю їх перспективної частини, що може бути розвідана і переведена в експлуатаційну найближчим часом. Це потрібно для того, аби можна було зорієнтувати місцеві органи виконавчої влади на реальну кількість питної води 1-ї, 2-ї, 3-ї категорії і території, де вони можуть розміщувати нові поселення й виробничі підприємства. Таким чином, місцеві органи виконавчої влади отримають змогу планувати розвиток області, краю, регіону на наступні 20-25 років на базі достовірної інформації щодо ресурсів підземних вод – і питних, і не питної якості», – відзначив П. Блінов.

Поділ питної води на категорії передбачений новим державним стандартом України на питну воду, що адаптований до Європейських стандартів на питну воду, але не уведений в дію через неможливість доведення води за існуючого стану водогінних мереж та очисних систем в Україні до вимог нового стандарту. Утім, гідрогеологам, котрі проводять оцінку прогнозних ресурсів підземних вод за якістю, за орієнтир служить саме новий держстандарт України на питну воду.

Чим менше шкідливих компонентів містить вода, тим вище її категорія. Так, вода 1-ї категорії є найчистішою. Вона готова до використання практично без очистки, тоді як вода 2-ї та 3-ї категорій потребуватиме більших витрат на спорудження й експлуатацію очисних систем.

Якими є обсяги прогнозних ресурсів підземних вод 1-ї, 2-ї та 3-ї категорії в Україні – стане відомо у 2015-2017 рр. Саме до цього часу гідрогеологи планують завершити роботу з їх оцінювання.

Джерело:
http://www.geonews.com.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1764 | Додав: wiktor | Теги: підземні води, Державна геологічна служба, україна, гідрогеологія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar