Головна » 2011 » Март » 8 » Північний полюс плавно переміщується в Росію
21:47
Північний полюс плавно переміщується в Росію
 Північний магнітний полюс, компас, відхилення, переміщення, Росія, Канада   Вчені повідомляють, що північний магнітний полюс переміщається з Канади в Росію зі швидкістю близько 37 миль на рік, що за компасом дає відхилення приблизно в 1 градус кожні п'ять років.

За минулі десять років швидкість цього руху зросла на третину, і тепер воно відбувається швидше, ніж будь-коли раніше, повідомляє InoPressa з посиланням на The Independent.

За даними геології, переміщення північного магнітного полюса (він не збігається з дійсним північним полюсом) пов'язане з процесами, що відбуваються в розплавленому ядрі Землі. Спостереження за місцем розташування магнітного полюса ведуться з 1831 року. У перші десятиліття він був майже нерухомий, а близько 1904 року став зміщуватися на північний схід зі швидкістю близько 9 миль на рік. У 1989 році відбулося значне прискорення цієї міграції, - пише видання.

Це «несе загрозу всьому на світі - від безпеки сучасних транспортних систем до традиційних маршрутів переміщення мігруючих тварин», попереджає автор публікації. Подейкують, що може відбутися зміна полярності магнітного поля землі - таке трапляється протягом мільйона років від 3 до 7 разів, і з минулого разу пройшло 780 тис. років. Передбачити наслідки цієї метаморфози неможливо, зазначає видання.

Вже сьогодні американські аеропорти змушені час від часу міняти найменування злітно-посадкових смуг, що у США прийнято позначати відповідно до їх орієнтацією по компасу, вираженої в градусах.
Фото: astrolab.su
Джерело: http://www.focus.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1682 | Додав: wiktor | Теги: Переміщення, Компас, Північний магнітний полюс, канада, Росія, Відхилення | Рейтинг: 5.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 3
avatar
3 Semmi • 12:33, 19.03.2011
о
не хотів би я в такому часі жити..(
avatar
1 Semmi • 17:58, 15.03.2011
я тоже вже таке чув..якщо я не помиляюсь,то писали,що до 2050 року північний полюс буде у Сибірі...
avatar
2 wiktor • 19:01, 15.03.2011
Магнітний полюс взагалі не стабільний. На протязі геологічної історії було навіть таке, що південний та північний магнітні полюси мінялись місцями. cool
ComForm">
avatar