Головна » 2011 » Август » 28 » За арктичними маршрутами
08:45
За арктичними маршрутами
 ESA, Арктика, північний морський шлях, Канада, Росія, супутник  Знімки з супутників Європейського космічного агентства (ESA) показують, що два головних арктичних морських шляху - Північно-західний прохід вздовж узбережжя Канади (Northwest Passage) і Північний морський шлях до російських арктичних водах - повністю відкрилися в результаті рекордного танення льодів в цьому році. Про це повідомляє BBC.
  «В останні роки ці шляхи були відкриті в тому сенсі, що при певному майстерності ви могли пройти їх, - говорить Пітер Уодхемс (Peter Wadhams), експерт по льоду з Кембріджського університету (University of Cambridge), Великобританія. - Але цього року вони відкриті по-справжньому, так, що великий танкер, які ходять через Суецький канал, може пройти Північним морським шляхом з повним завантаженням - це великий крок вперед ».
  Багато судноплавні компанії вже придивляються до цих шляхів, як до альтернативи традиційним (хоча б тому ж Суеца). Є успішні приклади: танкери держкомпанії «Совкомфлот» зі скрапленим природним газом без будь-яких проблем пройшли з Мурманська до Таїланду замість того, щоб витрачати час, огинаючи Євразію з півдня. Метеорологи кажуть, що Північний морський шлях, швидше за все, буде відкрито до кінця вересня.
   Нагадаємо, про повне відкриття північних морських шляхів заговорили ще на початку серпня. Це стало можливим завдяки масштабному танення льодів в Арктиці цього року, яке загрожує перекрити рекорд 2007 року. Втім, можливо, що й не перекриє - в останні тижні цей процес дещо сповільнився, і «все буде залежати від погодних умов», як сказав журналістам Лейф Педерсен (Leif Toudal Pedersen), старший науковий співробітник Датського метеорологічного інституту (Danish Meteorological Institute).
   Нагадаємо, річний максимум площі арктичних льодів, досягнутий до кінця березня цього року, виявився рекордно низьким. Він склав 14640000 кв. км, що на 1,2 млн кв. км менше, ніж середній рівень за 1979-2000 роки. Так мало льоду в Арктиці взимку було всього ще тільки один раз за всю історію спостережень - в 2006 році.
  А вже в травні, плюс до того, виявилося, що лід Гренландії і в решті частини Арктики тане швидше, ніж очікувалося. За прогнозами кліматологів, це може привести до підвищення рівня світового океану на 90-160 см до 2100 року, що загрожує затопленням багатьом прибережним районам і країнах. Так що відкриття арктичних торгових шляхів - нехай приємний, але все-таки бонус до дуже тривожного в цілому процесу.
Фото: www.oceanology.ru
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1777 | Додав: wiktor | Теги: Супутник, esa, Арктика, Росія, Північний морський шлях, канада | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar