Головна » 2010 » Июнь » 9 » Росія планує збагачувати український уран
10:30
Росія планує збагачувати український уран
  Росія готова обговорювати спільну видобуток урану в Україні. Про це в інтерв'ю радіостанції «Ехо Москви» сказав глава «Росатому» Сергій Кирієнко.

«В Україні сьогодні є видобуток урану. Хоча основне їх родовище, Новокостянтинівське, ще не розгорнуто, але потрібні великі гроші, і ми теоретично могли б обговорювати можливість спільної роботи з розгортання цього родовища », - сказав Кирієнко.

«В Україні немає збагачення. І не буде, тому що технологія збагачення - це та сама технологія подвійного застосування, і є міжнародні норми, що забороняють її передачу в країни, які нею не володіли », - додав він.

За словами глави «Росатому», в цьому випадку збагачувати уран можна на російській території, повідомляє «УНІАН».

«Ми можемо створити, і ми готові це обговорювати з нашими українськими партнерами - до речі, вже обговорюємо, ми створили робочі групи в усіх напрямках - ми всерйоз готові говорити про створення спільного підприємства, при якому наші українські партнери можуть стати власниками, партнерами, акціонерами одного з наших збагачувальних комбінатів », - повідомив Кирієнко.

Він підкреслив, що завод не переїде на територію України, але це буде частково і український завод. За словами Кірієнко, Україна може таким чином отримати доступ до тієї технології, якої не володіє.

«Заводи на нашій території - ми можемо використовувати комплектуючі українські, цирконієві, прокат, ну і цілий ряд деталей з цирконію ми робимо сьогодні на українських підприємствах. Ми обговорюємо як можливість входження українських партнерів в акціонерний капітал одного з російських заводів, так і створення заводу на території України », - сказав глава« Росатому ». При цьому він нагадав, що зараз Україна проводить тендер.

«Думаю, що ми зможемо дати найбільш конкурентоспроможну пропозицію з тим, щоб на території України розгорнути складальне виробництво», - підкреслив він.

Як повідомляв ForUm, 30 квітня ц.р. в Сочі на спільній з прем'єр-міністром України Миколою Азаровим брифінгу після засідання українсько-російського міжурядового комітету з економічного співробітництва Путін заявив, що Росія пропонує Україні створити холдинг для спільної роботи в ядерній сфері.

4 травня Путін доручив «Росатому» не зволікати зі створенням російсько-української атомної компанії.

5 травня прем'єр-міністр України Микола Азаров відзначив, що Україна домовилася з Росією про спільне будівництво заводу з виробництва ядерного палива.

У травні Україна запропонувала США вивчити можливість використання українських підприємств для утилізації застарілого та надлишкового озброєння, розташованого на території країн Східної Європи.

Джерело: http://www.geonews.com.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2518 | Додав: wiktor | Теги: україна, збагачення урану, видубуток уранової руди, Росія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar