Головна » 2010 » Сентябрь » 1 » Розкрито таємниці магнітосфери
19:37
Розкрито таємниці магнітосфери
магнітосфера, Європейське космічне агенство, спутник         Сьогодні фахівці з дослідження космосу відзначають десятиріччя чудових відкриттів, зроблених в рамках програми «Кластер» і проливають світло на багато таємниць магнітосфери Землі, північних сяйв і сонячного вітру, повідомляє прес-реліз Університетського коледжу (University College), Лондон, Великобританія. «Кластер» (Cluster) - це програма Європейського космічного агентства (ESA), яка стартувала влітку 2000 року. У рамках цієї програми були запущені на навколоземну орбіту чотири космічні апарати, які досліджують взаємодію сонячного вітру з магнітосферою Землі. На кожному з цих апаратів розміщений один і той же набір з 11 приладів; основний прилад, відомий під назвою PEACE (Plasma Electron And Current Experiment - прилад для вивчення електронів і струмів в плазмі). Він був розроблений групою дослідників, очолюваної співробітниками Університетського коледжу.

За час роботи програми фахівцям вдалося вперше отримати тривимірну картину поведінки плазми в космосі. Ендрю Фазакерлі (Andrew Fazakerley) з космічної лабораторії Університетського коледжу підкреслив, що це досягнення - революція в дослідженні сонячного вітру.

Сонячним вітром називається потік гарячого іонізованого і намагніченого газу, що виходить від Сонця. Земля захищена від сонячного вітру своїм магнітним полем; навколишнє Землю зона, в якій діє це магнітне поле, називається магнітосферою. Вона у багато разів більше, ніж сама Земля. Магнітосфера захищає атмосферу Землі від сонячного вітру, а саму Землю - від приходять із сонячним вітром частинок високої енергії.

Тим не менше, ідеальним щитом магнітосфера не є: іноді сонячний вітер все-таки проникає в атмосферу, і тоді виникають такі явища, як північні сяйва і іоносферні збурення; завдяки сонячному вітрі виникають радіаційні полюса землі й обурення магнітного поля поблизу земної поверхні. Ця «космічна негода» надає вплив на навігацію в космосі і на Землі, а також може пошкодити лінії електропередач.

Система PEACE вимірює електронні потоки в сонячному вітрі, магнітосфері та північних сяйвах. У рамках програми «Кластер» з її допомогою вивчалися що проходять крізь величезні плазмові кулі, втричі перевищують Землю за розміром, дуже тонкі струмені електричного струму, а також хвилі і воронки на кордоні магнітосфери, утворені сонячним вітром. Крім того, «Кластер» - перша програма дослідження північних сяйв, в якій одночасно використовуються декілька космічних апаратів.

Відомо, що північні сяйва виникають, коли електрони з магнітосфери вриваються у верхні шари атмосфери. Але абсолютно незрозуміло, яким чином ці електрони розганяються. Завдяки проведеним у рамках програми одночасним вимірюваннями в різних місцях з'являється перша можливість перевірити існуючі на цей рахунок гіпотези. Спочатку не передбачалося, що ми будемо досліджувати і північні сяйва, але з плином часу орбіти беруть участь у програмі супутників змінилися таким чином, що стало можливим вивчати область, в якій електрони, відповідальні за освіту північних сяйв, прискорюються.

«Навколо Світу» розповідав про аналогічну програмі НАСА (NASA) під назвою THEMIS (Time History of Events and Macroscale Interactions during Substorms). Її головним завданням є вивчення сонячних сяйв. Програма була запущена в 2007 році. У її рамках працює 5 супутників.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1898 | Додав: wiktor | Теги: Європейське космічне агенство, спутник, магнітосфера | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar