Головна » 2011 » Октябрь » 12 » Втричі вище Евересту
23:03
Втричі вище Евересту
  Веста, гора, Еверест, спутник Космічний зонд NASA Dawn («Світанок») виявив на поверхні астероїда Веста гігантську гору, що втричі перевищує висотою Еверест. Про це повідомляє сайт телеканалу Discovery.
  Величезна гора височить в районі південного полюса астероїда. На знімку, опублікованому NASA, вона розташовується в центрі. На схилах гори видно кратери, що відображають бурхливе життя Вести в Поясі астероїдів.
  Дослідницький зонд NASA вийшов на орбіту Вести 15 липня. Перші знімки астероїда Dawn передав на Землю ще в середині червня, під час зближення з ним. Вже тоді вони були більш докладними, ніж все, що вчені раніше отримували з орбітального телескопа NASA Hubble («Хаббл»). А на початку серпня з зонда надійшли нові, безпрецедентно докладні і повні знімки поверхні цього небесного тіла.
  Учені розраховують, що вивчення Вести дозволить їм дізнатися більше про ранніх етапах існування Сонячної системи. Особливо астрофізиків цікавить величезна вм'ятина в районі «північного полюса» 530-кілометрового (у діаметрі) астероїда. Вони вважають, що це наслідок колись стався космічного катаклізму, і що один з 20 астероїдів, що падали коли-небудь на Землю, - уламки Вести.
  Цікаво, що протилежна сторона Вести зовсім інша. «Південний полюс виглядає більш гладким, менш зритий кратерами, ніж північна півкуля», - каже Хольгер Сіркс (Holger Sierks), член дослідницької групи німецького Товариства Макса Планка (Max Planck Society), що працює зі знімками з Dawn. Як ми тепер знаємо, його гладкість порушується розташованої тут найвищою горою.
  Dawn вивчатиме Весту протягом року, після чого рушить до Церері, єдиному астероїда в Поясі, що перевищує Весту розмірами.
Фото: dic.academic.ru
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2122 | Додав: wiktor | Теги: спутник, веста, гора, еверест | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar