Головна » 2011 » Август » 18 » Сатиру можна використовувати для охорони природи
10:29
Сатиру можна використовувати для охорони природи
сатира, екологія, збереження природи, екологічні проблеми, ліси    Інша точка зору на проблеми корисна, навіть коли вона абсурдна і сміхотворна, вважають австралійські екологи.
  У свіжому номері журналу Biotropica вийшла наукова стаття, що містить нетривіальні пропозиції щодо забезпечення сталого розвитку у світовому масштабі і вирішення проблем окремих країн. Наприклад, Греції, яка не в змозі платити за боргами, пропонується поправити стан справ за рахунок екотуризму. З цією метою потрібно відновити природну екосистему країни, зруйновану кілька тисяч років тому: засадити країну лісами і повернути в неї давно вимерлих тварин (наприклад, львів). Для загального блага всього людства Іспанія повинна ввести в свою екосистему горил, а країни G8 - повернути площу лісів на доіндустріальний рівень.
  Організації «Коаліція країн з фінансовими проблемами і безліччю дерев» (The Coalition of Financially Challenged Countries With Lots of Trees), від імені якої робляться пропозиції, звичайно ж, не існує. За акронімом CoFCCLoT ховаються Ерік Мейард з Університету Квінсленда і Дуглас Шив з Інституту охорони тропічних лісів. Вчені вважають, що захисникам природи настав час використовувати сатиру для того, щоб бути почутими. Мейард і Шив посилаються на класику - наприклад, Джонатана Свіфта, в 1829 році запропонував боротися з ірландською бідністю шляхом канібалізму, хоча у задіяної австралійцями методики є сучасна назва - тролінг.
   «Ефективне використання сатири та гумору може проявити соціальні, політичні чи етичні перешкоди і проблеми, яких екологи часто просто не бачать», - каже пан Шив. Сатирична стаття являє собою «перевертиш» реально існуючої ситуації, в якій розвинені країни наполегливо пропонують розвиваються засадити територію лісами і заробляти екотуризмом і цілком ігнорують їхні реальні економічні та інші проблеми. Умовний Захід може засуджувати країну «третього світу» за вирощування кави на експорт замість зернових для внутрішнього споживання - і потім спокійно пити цю каву.
   «Мета сатири - змусити читача побачити ситуацію під іншим кутом, вони допомагатимуть подолати різницю в точках зору», - пояснює Дуглас Шив.
   Стаття «A Modest Proposal for Wealthy Countries to Reforest Their Land for the Common Good» опублікована в журналі Biotropica.
  Підготовлено за матеріалами AlphaGalileo.
Фото: socvirus.com.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1698 | Додав: wiktor | Теги: екологія, екологічні проблеми, сатира, ліси, збереження природи | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar