Головна » 2011 » Март » 21 » Сьогодні відзначають Міжнародний день Землі
08:51
Сьогодні відзначають Міжнародний день Землі
День Землі, Міжнародний день Землі, день весняного рівнодення, 21 березняДень Землі (англ. Earth Day) — назва, що використовується відношенню різних заходів, що проводяться навесні і покликана спонукати людей бути уважнішими до тендітного і вразливого довкілля на планеті Земля.

День Землі — це цивільна ініціатива, вона відкрита для приєднання будь-яких людей, груп і організацій. Існують два основні періоди проведення Днів Землі: у березні (поблизу весняного рівнодення) і 22 квітня. Крім того, в даний час багато рядових учасників і ініціативні групи планують і проводять низку заходів до Дня Землі поблизу моменту літнього сонцестояння, щоб максимально використовувати теплу погоду і вільний час людей.

День Землі святкується у багатьох країнах в день весняного рівнодення, щоб відзначити момент, коли починається весна (у Північній півкулі) або осінь (у Південній). ООН святкує День Землі зазвичай 20 — 21 березня.

26 лютого 1971 року У Тан, Генеральний секретар ООН, підписав спеціальну прокламацію, присвячену цій події. Щороку 20 — 21 березня в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку дзвонить дзвін миру.

Перша «одноразова» акція цього дня пройшла в 1970 рік у в США. Її успіх окрилив організаторів, і з тих пір святкування стало регулярним. Відомий американський політик і активіст сенатор Гайлорд Нельсон створив групу із студентів під керівництвом Денніса Хайес (студента Гарварда). Оскільки це був час активних студентських рухів, ініціатива привернула до себе багато уваги.

Незважаючи на те, що сенатор і його «штаб» не мали у своєму розпорядженні ні часу, ні ресурсів для організації справді масових заходів, вони відбувалися (як, наприклад, 20-мільйонний демонстрація і приєднання до проекту сотень шкіл). Як говорив Г. Нельсон, «День Землі організовував себе сам».

В 1971 році, завдяки успіху першого Дня, сенатор Нельсон проголосив «Тиждень Землі» (протягом 3-го тижня квітня) як щорічну подію, яка стала дуже популярною серед населення США.

На хвилі громадської та політичної активності, пробудженої Днем Землі, у США було прийнято багато законів і акти, що стосуються охорони навколишнього середовища (наприклад, знаменитий Акт про чисте повітря).

В даний час у більшості країн День Землі ігнорується політичними діячами.

Символіка

Прапор Землі не є офіційним символом чого-небудь (оскільки офіційно не існує всепланетного уряду або держави). Він являє собою фотографію планети з космосу (в даний час використовується знімок, зроблений астронавтами Аполлона-17 дорогою до Місяця) на темно-синьому тлі. Традиційно Прапор пов'язаний з Днем Землі і багатьма іншими природоохоронними, миротворчими і цивільними міжнародними заходами.

Символ Дня Землi
Символом Дня є зелена грецька буква Θ на білому фоні (див. праворуч).

Дзвін Миру в День Землі

У День Землі в різних країнах за традицією звучить Дзвін Миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетному спільність і докласти зусиль до захисту миру на планеті і збереження краси нашого спільного дому. Дзвін Миру — символ спокою, мирного життя та дружби, вічного братерства і солідарності народів. І в той же час — це заклик до дії в ім'я збереження миру і життя на Землі, збереження Людинаи і Культури.

Перший Дзвін Миру був встановлений у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку в 1954 р. Він відлитий з монет, пожертвуваних дітьми всіх континентів, і є символом глобальної солідарності людей Землі. У нього також вплавлени ордени і медалі, інші почесні знаки людей багатьох країн. Напис на Дзвоні говорить: «Хай живе загальний мир у всьому світі». В 1996 році такий же дзвін був встановлений в ООН у Відні. Дзвін Миру встановлено в багатьох містах Японії, у великих містах Німеччини (1989), Польщі, Туреччини (1989), Мексики (1990), Австралії (1992), Монголії (1993), Філіппін (1994), Канади (1996), Бразилії (1997), Аргентини (1998), Еквадору (1999), Узбекистану (2003) та інших країн.
Фото: www.livestream.ru
Джерело: http://uk.wikipedia.org
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2524 | Додав: wiktor | Теги: Міжнародний день Землі, 21 березня, день весняного рівнодення, День Землі | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar