Головна » 2010 » Июль » 12 » Створено модель Землі без обертання навколо осі
23:06
Створено модель Землі без обертання навколо осі
  Що сталося, якщо б Земля раптом перестала обертатися? Немає жодних причин вважати, що це відбудеться в найближчі мільярди років, але Вітольд Фрачек, співробітник розробки геоінформаційних систем ESRI, дав волю своїй цікавості. 

За допомогою ArcGIS, флагманської програми студії, він побудував віртуальну модель нашої планети з відсутньою відцентровою силою.

В даний час обертання Землі (зі швидкістю 1667 км / год на екваторі) притягує водну масу до екватора, створюючи звичні нам океани.

Модель Фрачека дає уявлення (PDF) про поступову зміну земної географії при зупинці обертання: океани відкочуюють свої води до полюсів, затопивши все на північ від Чикаго, і на південь від Буенос-Айреса, а в районі екватора утворюється надконтинент з величезними долинами на місці сучасних океанів . При цьому планета набуде форми практично правильної сфери.

Географ не врахував - та й не в цьому полягало його завдання, - що зупинка обертання призведе до поділу Землі на чотири зони: ранкову, денну, вечірню та нічну, які поволі пересуватимуться по мірі обертання планети навколо Сонця. Спекулювати на цю тему можна скільки завгодно. Чи стане денна зона непридатною для проживання з-за сильного нагріву, а нічна - через охолодження? Чи доведеться людям перейти до кочового способу життя? Або сильне випаровування вологи на денній стороні сформує хмари, які захистять людей від сонячного світла? Чи буде під тиском атмосфери температура розподілятися більш-менш рівномірно? Чи продовжать обертання мантія і ядро? Що станеться тоді з магнітним полем? Наскільки зміниться g? А якщо Земля зупиниться раптово, чи вилетимо  ми всі в космос? ..



Нова географія Америки

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1606 | Додав: wiktor | Теги: ArcGIS, Вітольд Фрачек, модель Землі, ESRI, обертання навколо осі | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar