Головна » 2011 » Сентябрь » 10 » День, коли Земля зупиниться
20:06
День, коли Земля зупиниться
  День, Земля, ArcGIS, модель У ході своєї науково-дослідницької діяльності ми використовуємо ArcGIS, тому різні способи застосування цього програмного комплексу у мене викликають інтерес. У глобальній мережі випадково натрапив на цікаву статтю Вітольда Фрацека, співробітника компанії ESRI (ArcGIS розробник), який за допомогою ArcGIS змоделював наслідки уповільнення обертання нашої планети.
  Кордон суші та моря формує знайомий нам вигляд Землі. Як буде виглядати наш світ, якщо ця межа зміниться внаслідок зміни швидкості обертання планети?
  Стаття об'ємна, тому постараюся викласти її максимально коротко.
  Відразу ж зазначу, що моделювання не зачіпає зміни клімату та інші процеси. Предметом моделювання було тільки розподіл вод Світового океану.
  Земля має форму еліпсоїда, таку форму наша планета придбала за мільярди років обертання. В результаті відстань від ядра до екватора на 21,4 кілометра перевищує відстань від ядра до полюсів планети, а це значить, що максимальне значення сили тяжіння характерно для полярних районів Землі, мінімальне - для екватора.
  На розподіл вод Світового океану на нашій планеті впливають дві різноспрямовані сили: відцентрова і гравітація. В результаті уповільнення обертання планети відцентрова сила буде зменшуватися. До чого це призведе? До того, що величезний екваторіальний восьми кілометровий "горб" води світового океану буде "стікати", туди, де сила тяжіння максимальна, тобто до полюсів планети.
  Цей процес буде призводити до появи величезної екваторіального супер-континенту і двох великих полярних океанів. Згідно обчисленням, виробленим за допомогою модуля ArcGIS 3D Analyst, рівень моря в південному полярному океані буде на 1400 метрів нижче, ніж у північному (тому басейн південного океану більш місткий).
   Щодо нового рівня Світового океану висоти екваторіальних вулканів і Кіліманджаро (Танзанія) і Чімборасо (Еквадор) складуть 12786 і 13615 м відповідно.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: Alexey (http://www.priroda.su)
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3509 | Додав: wiktor | Теги: ArcGIS, Модель, День, Земля | Рейтинг: 2.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar