Головна » 2011 » Август » 18 » Якби Земля була кубом
10:38
Якби Земля була кубом
теорія, модель Землі, куб, сфера   У 1884 році маловідомий швейцарський астроном на прізвище Арндт викликав сенсацію, оголосивши про виявлення кубічної планети за орбітою Нептуна.
   Звичайно, навіть у 1884 році кожен знав, що це повна нісенітниця, і тим не менше всі про це написали - бо тема цікава. Наприклад, газета «Нью-Йорк таймс» скористалася приводом і взяла інтерв'ю у фізика Теодора Ванкірка. Той спочатку затаврував недбайливого колегу, а потім перейшов до строго наукових міркувань про те, як виглядав би світ у вигляді куба.
  За його словами, все зводиться до сили тяжіння. На сферичному об'єкті вона тягне нас вниз, до центру тяжіння. Так що на поверхні сфери ми можемо стояти прямо, тобто перпендикулярно їй, в якій би точці не знаходилися.
  Світоустрій гіпотетичної кубічної планети буде сповна визначатися шістьма гранями: чим ближче людина підходить до краю межі, тим сильніше йому здається, що він йде в гору. Іншими словами, йому все важче стояти прямо, бо його тягне до центральної точки грані, яка перебуває під ногами тільки в одному місці. Людина, що стоїть на ребрі куба, відчуває, що він знаходиться на вершині гірського хребта.
   Сучасний космолог Карен Мастерс з Портсмутського університету (Велика Британія) теж вважає задану тему захоплюючою. Але її більше цікавить атмосфера кубічної планети. За її словами, на всіх гранях буде триматися помірний клімат (для полярного і екваторіального не буде місця), а в центрі граней розкинуться великі водойми.
   Ребра і особливо кути проткнути атмосферу - дійсно як величезні хребти і піки. Округлимо товщину атмосфери Землі до 1 000 км і приймемо її за сферу з радіусом 6 400 км + 1 000 км = 7 400 км. У куба з тим же об'ємом довжина сторони складе 10 000 км, а кути будуть відстояти на 8 700 км від центру.
   До речі, ця тема цікавила не лише науковців. У 1964 році в околицях Х'юстонського кампуса Університету Райса (США) був помічений добре одягнений джентльмен, який стверджував, що кубічна планета існує. Вона зветься Аоціцінорі (Aocicinori) і є 63-й в системі з 96 планет. Людина охоче демонстрував карти цього світу і малюнки місцевих істот. Через деякий час з'ясувалося, що це був колишній пацієнт місцевого психіатричного інституту ...
  Підготовлено за матеріалами Discovery News.
Фото: getfreeimage.com
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1825 | Додав: wiktor | Теги: теорія, модель Землі, сфера, куб | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar