Головна » 2012 » Июнь » 8 » Українцям радять звикати до погодних катаклізмів
09:14
Українцям радять звикати до погодних катаклізмів
  катаклізмівГлобальні повені і засухи, локальні смерчі, коли в одному місті одночасно кілька пір року, - багато українців пов'язують це з наближенням кінця світу. Вчені не такі фаталісти, вони виходять не з майбутнього, а з минулого, і роблять метеопрогнози на основі літописів.
  Геофізики досліджували старовинні літописи і виявили, що найбільше катаклізмів відбувається в періоди потеплінь і похолодань, повідомляє ТСН. Останнє потепління, так званий малий природний оптимум, зафіксований на планеті в 10-12 століттях, малий льодовиковий період - в 15-17 століттях.
   «Зараз, за ​​логікою, у нас глобальне потепління, після малого льодовикового періоду ми знову входимо в малий кліматичний оптимум, природний, але він ускладнений ще й глобальним потеплінням, спровокованим антропогенною діяльністю. Тому процеси йдуть більш рясні », - говорить провідний науковий співробітник Інституту геофізики НАН Світлана Бойченко.
   Те, що раніше змінювалося століттями, тепер відбувається за кілька десятиліть, і природа просто не встигає пристосуватися. Єдина втіха для українців - смерчі таких масштабів, як, скажімо, в Америках чи Азії Україні не загрожують. Найбільш вразливі у нас приморські і гірські регіони. Останні - через значні перепади рельєфу, в яких і закручуються вихори. Між іншим, саме цим обумовлені локальні смерчі, які в останні дні налякали киян.
  «Можуть бути побудовані висотні будинки. Повітря завихрюється і може при певних погодних умовах приводити до локальних смерчів. Також можуть бути географічні особливості - це контрасти між високою місцевістю і низиною », - пояснює Бойченко.

Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.segodnya.ua
Категорія: В Україні | Переглядів: 3269 | Додав: wiktor | Теги: погода, україна, катаклізм, Бойченко | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar