Головна » 2014 » Январь » 27 » В Євразії знайдено біоценоз льодовикового періоду
09:12
В Євразії знайдено біоценоз льодовикового періоду
  Оскільки за останні тисячі років на Алтаї і в Саянах клімат мало змінився , екосистема залишилася практично тією ж, що була в плейстоцені .
  У фантастичних творах різного штибу ( в літературі , кіно , комп'ютерних іграх) регулярно зустрічаються розповіді про « покинуті світі » - потаємні місця планети , про які ніби забув час . Віра Ржічанкова з Університету Південної Богемії (Чехія ) і її колеги стверджують , що принаймні один такий регіон дійсно є. Правда , там немає ні динозаврів , ні мамонтів , ні йєті , ні амазонок , ні атлантів .
  Мова про Алтай - Саянський екологічний регіон, розташований в Центральній Азії. На відміну від інших областей Землі , він мало змінився з часів останнього льодовикового періоду.
   Вчені склали списки ссавців , що живуть в 14 регіонах Євразії , і порівняли їх з даними по семи євразійським локаціям в період 35-12 тис. років тому. З'ясувалося , що набір ссавців , характерний для Алтаю і Саян в західній частині Монголії і півдня Сибіру (кінь , північний олень , сайгак , росомаха ) , подібний древнім льодовиковим біоценозам . Втім , відмінності є, і вони очевидні : відсутні мамонти , наприклад.
   Але це не страшно. Головне - тут як і раніше співіснують тварини, які в інших місцях разом більше не живуть. Перед нами рідкісний приклад аналога плейстоценового біоценозу, погоджується Джон Стюарт з Борнмутського університету ( Великобританія).
  Алтай і Саяни поки не вивчені вздовж і впоперек , так що варто чекати подальших несподіванок . Наприклад , в 2010 році там були знайдені равлики , що вважалися вимерлими після танення льоду.
  Суть в тому , що там зберігся холодний і сухий клімат , пояснює Павло Тарасов з Вільного університету Берліна (ФРН). Як не дивно , під час останнього льодовикового періоду стояла така ж суша , і значні області Євразії були позбавлені снігу. Активно росла трава , сприяючи поширенню травоїдних тварин.
  Ще краще клімат того часу довгий час зберігався на невеликому острові Врангеля в Північному Льодовитому океані, де мамонти вимерли всього 4 тис. років тому.
  Не можна не сказати і про те , що Алтаї - Саяни , можливо , зіграли найважливішу роль в історії людства. Саме там знаходиться Денисова печера , де в 2010 році було виявлено 50 - тисячолітні останки нового виду людей - денисовців . Надалі там же вдалося знайти кістки неандертальців і знаряддя людини розумної . Це єдине місце на світі , в якому мешкали відразу три гоминин .
 Пані Ржічанкова не може допустити , що це простий збіг . Раз клімат в Алтаї - Саянах залишався стабільним протягом тривалого часу , то не тільки тварини , але і древні люди , швидше за все , знайшли там притулок і, звичайно , прожиток. «Все більше і більше причин вважати схід Євразії рефугіумом » , - підкреслює пан Стюарт.
  Коли льодовиковий період закінчився , алтайці покинули гори і розселилися по всьому світу. Генетичний аналіз говорить про те , що з древніми мешканцями Алтаї - Саян пов'язані і європейці , і корінні американці.
  Результати дослідження опубліковані в журналі PLoS ONE .
  Підготовлено за матеріалами NewScientist . Фото на заставці належить Helje .

 

Фото: Фото: Артура Кантемирова
Джерело: http://compulenta.computerra.ru/zemlya/ekologiya/10011080/
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2205 | Додав: wiktor | Теги: релікти, рефігуум, Саяни, Алтай, біоценоз | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar