Головна » 2012 » Май » 4 » Алтай покриється лісами замість льодовиків
06:41
Алтай покриється лісами замість льодовиків
 Алтай покриється лісами замість льодовиків Замість льодовиків в горах Алтаю незабаром з'являться ліси, вважають вчені. Через кліматичні зміни льодові масиви там стрімко скорочуються. За останні 40 років розтанули 77 льодовиків. Така тенденція, вважають фахівці Алтайського державного університету, збережеться в найближче десятиліття.
   Льодовики Алтаю почали танути ще в середині 19 століття і за цей час відступили на півтора-два кілометри. У рік зникає приблизно 10-15 метрів льоду, розповів "Голосу Росії" доцент географічного факультету Алтайського державного університету Олег Останін.
  "Це відноситься до найбільших долин і льодовиків. Проте останнім часом льодовики починають танути з більш високою швидкістю. Наприклад, у 2008 році льодовик Софійський танув зі швидкістю 40 метрів на рік. Це досить високий показник".
   На думку вчених, причина відступу льодовиків криється в глобальному потеплінні клімату. Середня температура на Алтаї збільшилася за сто років на півтора градуси. Причому відзначається зростання динаміки цього процесу. За прогнозами, протягом найближчих десяти років відступ льодовиків продовжиться і буде відбуватися навіть швидше, ніж зараз. До чого може привести танення льодовиків? У першу чергу, це вплине на стан річок, пояснив Олег Останін:
  "Це може позначитися на розвитку сільського господарства, тому що сільськогосподарські території прив'язані до водних артерій. А частка льодовиків є ніби стрижневою для даного регіону. Велику частку вносить сніговий покрив, тала вода, опади, але основою річок, особливо високогірних, є льодовики" .
   Дані свідчать, що клімат на Землі неухильно теплішає протягом останніх півтора сотень років. А до цього спостерігалося, навпаки, похолодання. Подібні кліматичні "гойдалки", зазначає вчений, природні для природи. Наприклад, з VII по XII століття йшло навіть більш сильне потепління, ніж зараз. Проте в нинішніх умовах на природні коливання температури накладається людський фактор - антропогенний вплив цивілізації. А тому наука пильно стежить за швидкістю танення льодовиків.
   У цього процесу є не тільки мінуси, але й плюси, сказав Олег Останін: "Слідом за відступом льодовиків верхня межа лісу починає теж змінюватися. Лісові масиви поступово йдуть слідом за льодовиками. Відповідно, частка лісових масивів буде збільшуватися. А за лісовими масивами будуть підтягуватися та інші ландшафти ".
  Як піде цей процес, вчені поки не готові прогнозувати. Втім, за подібними явищами необхідно вести постійне спостереження, впевнені вони. Адже відомо, що в живому світі все взаємопов'язано: зміна одного фактора неминуче позначається на всіх інших.
Фото: www.zastavki.com
Джерело: http://ecoportal.su
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 2102 | Додав: wiktor | Теги: Останін, Льодовик, ліс, потепління, Алтай, клімат | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar