Головна » 2011 » Февраль » 2 » Вчені розгадали секрет морських подорожей вікінгів
15:12
Вчені розгадали секрет морських подорожей вікінгів
   Міжнародна група вчених з'ясувала, що вікінги вміли точно орієнтуватися на морі в умовах густого туману використовуючи «сонячний камінь»

«Як наразі встановлено, в епоху, що передувала винаходу компаса, вони використовували для визначення свого місця розташування по відношенню до Сонця напівдорогоцінного« сонячний камінь », відомий також як геліоліт», - повідомляє журнал Scientific American.

Цей камінь, що представляє собою різновид польового шпату, має здатність заломлювати потрапляють на нього навіть слабкі промені світла і тим самим дає можливість дізнатися навіть в густому тумані положення Сонця, розповідає ІТАР-ТАРС.

На думку вчених, вікінги могли використовувати не один, а відразу кілька каменів для підвищення точності розрахунків. Щоб визначити положення Сонця, камінь слід було підняти вгору і дослідити, як розподіляться по його поверхні з'явилися на ньому відблиски світла. Це дозволяло обчислити положення Сонця - навіть закритого товщею туману, хмарами або що зник за горизонтом.

Визначати місцезнаходження Сонця за хмарами було дійсно необхідно, оскільки під час полярного літа постійний денне світло не дозволяє побачити зірки.

Секрет сонячного каменю тримався вікінгами в глибокій таємниці і був відомий лише обмеженому колу осіб. Останні займали особливе положення радників під час великих військових морських походів.

Згадка про орієнтацію судів вікінгів з коштовних каменів міститься в кількох древніх сагах. Проте наукові кола скептично ставилися до даних фрагментами, вважаючи їх художнім вимислом. Але зараз вченим вдалося відновити стародавню секретну технологію орієнтації в тумані за допомогою сонячного каменю.

Ефективність сонячного каменю була перевірена також у 2005 році - вчені перетнули Північний Льодовитий океан на шведському криголамі "Один", успішно визначаючи місцезнаходження Сонця в різних погодних умовах.
Фото: api.ning.com
Джерело: http://presscenter.ukrinform.ua, http://uk.wikipedia.org
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1970 | Додав: wiktor | Теги: секрет, морська подорож, вікінги, мореплавці, дракар | Рейтинг: 5.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar