Головна » 2011 » Июнь » 1 » Клімат зробив вирішальний вплив на освоєння Гренландії
07:43
Клімат зробив вирішальний вплив на освоєння Гренландії
 клімат, вікінги, Гренландія, освоєння  В кінці першого тисячоліття ісландські вікінги повірили обіцянці Еріка Рудого і вирушили на пошуки нової землі - Гренландії. І вони її знайшли, і вона дійсно виявилася зеленою. Однак кілька століть потому температура острова знизилася на 4 ˚ C, і в XVI столітті гренландські вікінги наказали довго жити.
   «Вікінги, які були в основному селянами, довгими зимами годували худобу сіном, - говорить Вільям Д'Андреа з Університету штату Массачусетс (США). - Якщо літо коротшало і (або) ставало холодніше, сіна не вистачало, а якщо це тривало протягом тривалого часу, вони були приречені ».
  Кліматичні зміни, судячи з усього, зіграли свою роль у долі всіх гренландських культур - починаючи з культури Саккак, носії якої прийшли на острів слідом за карібу 4,5 тис. років тому, і закінчуючи сьогоднішніми ескімосами, залученими подовженням вегетаційного періоду і відкриттям нових родовищ нафти і газу. Аналіз кернів з дна озер поблизу Кангерлуссуак показав, що значні зрушення середніх температур корелюють з розвитком і падінням культур Гренландії.
   Вчені виміряли концентрацію алкенона - жиру, виробленого квітучими водоростями в північних озерах при певних умовах. Він послужив показником температури води, яка, у свою чергу, відображає температуру навколишнього повітря. З'ясувалося, що середня річна температура за останні 5 600 років змінювалася в діапазоні 5,5 ˚ C. Охолодження клімату в тому числі збігається зі старінням культури Саккак і приходом культури Дорсет, яка не боялася холодів завдяки своїм особливим ножам, взуття та іншим нововведень.
  Близько 1 800 років тому нове похолодання і, можливо, зсув мисливських угідь змусили і цю культуру покинути Гренландію. Потім протягом відносно короткого теплого періоду острів населяли вікінги. Приблизно в один час з ними до Гренландії знову прийшли ескімоси. Нащадки останніх, більш звичні до холодів, живуть тут досі.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2045 | Додав: wiktor | Теги: вікінги, Гренландія, Освоєння, клімат | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar