Головна » 2011 » Ноябрь » 4 » Дороговказні камені
20:07
Дороговказні камені
   вікінги, камінь, польовий шпат, дороговказ, подорож Вікінги використовували кристали польового шпату для навігації в північних широтах. До такого висновку прийшла міжнародна команда учених, проаналізувавши скандинавські легенди і фізичні властивості мінералів. Докладна стаття за результатами цього дослідження вийшла в журналі Proceedings of the Royal Society A. Про це розповідає BBC.
  Саги говорять про «сонячних камені», які допомагали скандинавським мореплавцям знаходити шлях у північних водах. Вікінги здійснювали плавання на тисячі кілометрів, позбавлені можливості використовувати компас (який винайшли тільки в XIII в.) І орієнтуватися по зірках (не видним під час літнього полярного дня). Залишається сонце, але його може бути не видно в туман або сильну хмарність. Тоді встановити його місцезнаходження на небі допоможуть «сонячні камені».
  Вчені вважають, що мова йде зовсім не про бурштин, як можна було б подумати, а про ісландському польовому шпате. Недавні дослідження показують, що цей мінерал після нескладної ограновування володіє відмінними поляризаційними властивостями. Іншими словами, він може збирати розсіяний хмарами світло сонця. Зміцнивши такий кристал на верхівці щогли, можна використовувати його, як навігаційний прилад - що вікінги, судячи з усього, і робили.
  Використовувався подібний прийом і в наступні століття: подібний «сонячний камінь» був виявлений на щоглі затонулого в 1592 році корабля Єлизаветинської епохи. Автори статті вважають цю знахідку «надзвичайно багатообіцяючою».
    Епоха вікінгів продовжує викликати інтерес у істориків, хоча в ній і залишається все менше білих плям. Сьогодні можна вже вважати остаточно встановленим, що скандинави дійсно першими з європейців відкрили Америку. Що ж до загадкового занепаду їх недовго існувала колонії в Гренландії, то він, як писав нещодавно «Навколо світу», був пов'язаний, в першу чергу, з жорсткістю клімату.
Фото: nnm.ru
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 1790 | Додав: wiktor | Теги: польовий шпат, дороговказ, вікінги, камінь, Подорож | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar