Головна » 2011 » Май » 21 » Сміття може рухатися вгору по водоспаду
20:23
Сміття може рухатися вгору по водоспаду
водоспад, сміття, рух, вода  Досить дрібні частинки, присутні в резервуарі, здатні підніматися нагору по водоспаду, опинятися в каналі і рухатись по ньому проти течії.
  У рамках роботи вчені чисельно моделювали потік води у вузькому каналі довжиною 62 міліметра у формі напівциліндра з радіусом 20 міліметрів, який закінчувався над великим резервуаром з водою. На кінці каналу утворювався водоспад висотою близько 10 міліметрів.
   У результаті вченим вдалося встановити, що досить дрібні частинки, присутні в резервуарі, здатні підніматися нагору по водоспаду, опинятися в каналі і, рухаючись по ньому проти течії, добиратися до джерела води. За розрахунками фізиків, частинки піднімаються завдяки виникненню свого роду вирів - турбулентності в потоці - по краях водоспаду. За словами дослідників, раніше вже було відомо, що подібні вири, що виникають на кордоні горизонтального струму, здатні рухати частинки проти струму води.
   Вчені виявили ефект, займаючись приготуванням мате. Під час фінальної стадії приготування напою в спеціальну посудину калебаса, де вже знаходиться трохи води й заварки, заливають воду. Після завершення цього процесу фізики виявили частинки заварки безпосередньо в чайнику з чистою водою. З цього вони зробили висновок, що частки (площа яких складає менше половини квадратного міліметра) мате самостійно піднялися по струму води вгору.
   Примітно, що самі вчені поки теоретичного пояснення що відбувається процесу запропонувати не можуть. При цьому фізики відзначають, що теоретичний опис процесу просто необхідно, оскільки дані про незвичайний рух частинок можуть використовуватися в хімії, промисловості та медицині.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.segodnya.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2279 | Додав: wiktor | Теги: Рух, сміття, водоспад, вода | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar