Головна » 2010 » Июль » 30 » Великі ріки як тригери землетрусів
18:50
Великі ріки як тригери землетрусів
землетруси, ерозія, долина ріки, Міссісіпі      Землетруси, що трапилися в 1811 та 1812 роках в долині річки Міссісіпі (США), були дуже незвичайними. Справа в тому, що переважна більшість сильних землетрусів відбуваються на стику тектонічних плит, а так звана Нью-Мадридська сейсмічна зона знаходиться далеко від країв Північно-Американської плити, стабільної  протягом десятків мільйонів років.

Група дослідників з Університету Пердью, Мемфісу університету та Північно-Західного університету (всі - США), очолювана Робертом Кале, запропонувала пояснення вищеназваних аномальних явищ. Вся справа в ерозії.

У період з 16 до 10 тисяч років тому в Північній Америці танув льодовиковий щит. Міссісіпі, більш повноводна, ніж будь-яка сучасна річка, змила 12-метровий шар наносів у Нью-Мадридської сейсмічній зоні. Відсутність тиску «розтиснув» неактивні локальні геологічні розломи, повільна дестабілізація яких і призвела до чотирьох поштовхів магнітудою не менше 7,2, що викликав обвалення будівель в Сент-Луїсі і відчувається в штаті Мен.

Використання моделей, розроблених групою, показало, що розломи, що викликали землетрусу майже два століття тому, витратили тоді всю енергію і нові катастрофи малоймовірні. Тим не менше землетрусу початку XIX століття могли дестабілізувати інші геологічні розломи в долині Міссісіпі.
Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.



США, Міннесота, Міссісіпі біля Itasca-парку (фото Gilles Rigoulet / Hemis / Corbis).

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3744 | Додав: wiktor | Теги: ерозія, Міссісіпі, землетруси, долина ріки | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar