Головна » 2011 » Март » 10 » Наступного тижня Місяць наблизиться до Землі на 356 тисяч кілометрів
16:13
Наступного тижня Місяць наблизиться до Землі на 356 тисяч кілометрів


У наступну суботу, 19 березня, Місяць наблизиться до Землі на 356,6 тисяч кілометрів, того ж дня буде і повний місяць; деякі ЗМІ вже охрестили це явище суперлунням.
За словами працівника Астрономічного інституту імені Штернберга МГУ (ГАІШ) Володимира Сурдіна, у цей день вплив Місяця на Землю буде сильнішим, ніж зазвичай, проте немає причин очікувати катастрофічних подій.

Як повідомляли деякі ЗМІ, проходження Місяцем точки перигея, максимальної близькості до Землі, 19 березня 2011 року може викликати на планеті землетруси, цунамі, вулканічну активність та інші катаклізми.

Сурдін пояснив, що зазвичай подібне наближення трапляється раз на кілька десятиліть. Кутовий розмір диска Місяця на земному небосхилі досягне 0,56 градуса, що майже на 10% більше, ніж звичайно і помітно для досвідченого ока.

"Чи вплине все це на життя Землі? Взагалі, Місяць помітно впливає на Землю, викликаючи приливні деформації в океані і твердому тілі планети. Але це відбувається регулярно: двічі на добу поверхня Землі піднімається і опускається приблизно на півметра. Цей ефект посилюється на 30 % в період молодого і повного місяця, коли із впливом Місяця складається вплив Сонця", - сказав учений. За випадковим збігом 19 березня буде повний місяць, зазначив він.

Вчений вказує на те, що в цей день Земля дійсно відчує на собі майже максимально можливий вплив місячно-сонячного припливу. Враховуючи те, що геофізики помітили слабкий зв'язок між рухом Місяця і землетрусами, ймовірно, можна чекати невеликого посилення частоти землетрусів у районі 19 березня. Але немає причин чекати на щось катастрофічне. При цьому він зазначив, що цей вплив буде майже максимальним, оскільки відстань між Землею і Сонцем буде в цей день не мінімальною.

За словами Сурдіна, орбіта Місяця не точно еліптична, а суттєво складніша: середня відстань від Землі до Місяця дорівнює приблизно 384 тисячам кілометрів, а її щомісячні коливання становлять усього біля 5% від середнього.

Нагадаємо, раніше голова Центру прогнозів космічної погоди Інституту земного магнетизму, іоносфери і розповсюдження радіохвиль ім. Н. В. Пушкова (ІЗМІРАН) Сергій Гайдаш заявив журналістам, що в наступні два весняні місяці, згідно з прогнозами, очікується посилення сонячної активності і зростання ймовірності магнітних бур.

Фото: www.ua.korrespondent.net/
Джерело: http://ua.korrespondent.net/
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2120 | Додав: TaRaS_R | Теги: суперлуння, землетруси, Місяць, Земля | Рейтинг: 5.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar