Головна » 2010 » Июль » 26 » Відкрито перший в Україні музей бурштину
10:52
Відкрито перший в Україні музей бурштину
Рівне, музей бурштину, Укрбурштин    На базі рівненської бурштинової фабрики державного підприємства «Бурштин України» відкрито перший в Україні Музей бурштину. Серед його експонатів – різноманітні шматки бурштину, знайдені у різні часи на території Рівненщини, та ювелірні вироби з цього каменю.

Експонати розповідають не тільки про історію добування бурштину у краї, але й про єдине в Україні підприємство, що займається його переробкою.

Як повідомив в.о. директора «Укрбурштину» Олександр Бітюк, за 17 років роботи підприємства накопичилося чимало цікавих виробів з бурштину, які нині представлені у музеї. Зокрема, тут експонується найдавніший бурштиновий виріб в Україні, якому близько 2,5 тисячі років. Це – диск-амулет, знайдений на території Дубенського району, який свідчить про те, що наші предки вже тоді вміли обробляти бурштин і використовувати його в якості талісманів та амулетів.

Ще однією окрасою музею вважаються камені, у яких закристалізовані комахи. Ці камені мають цінність не лише для науковців, але й колекціонерів.

Представлено у музеї і різні бурштинові породи, деяким з яких уже по 40 мільйонів років. Один шматок такої породи, наприклад, дає різні відтінки одного зеленого кольору.

До кінця цього року на базі музею заплановано відкрити для відвідувачів кілька бурштинових кімнат.

Джерело: http://www.geonews.com.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2726 | Додав: wiktor | Теги: рівне, Укрбурштин, музей бурштину | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar