Головна » 2012 » Июнь » 21 » Вітряки та птиці: чи сумісна зелена енергетика з екологією?
20:08
Вітряки та птиці: чи сумісна зелена енергетика з екологією?
Вітряки та птиці: чи сумісна зелена енергетика з екологією? Екологічні побоювання з приводу вітряків ростуть разом з масштабами еолової енергетики. Згідно з дослідженням біолога Марка Бечарда з Університету штату Айдахо в Бойсе (США), збиток від вітряків може бути непрямим, але від цього не менш масштабним.
      Важливість птахів для стійкості екосистем добре відома. Але не менш важливі пернаті і для сільського господарства. Без знищення сільгоспшкідників і комарів - переносників лихоманки Денге ситуація з виробництвом їжі і навіть зі здоров'ям населення в світовому масштабі була б куди гірше.
      Ще в 1980-х висловлювалися побоювання, що вітряки можуть нанести вагомий шкоди популяції птахів. На жаль, прогрес вітряних турбін значно посилив ці побоювання. У 80-х розмах лопастей середнього вітряка був 15 м, а тепер він до десяти разів більше. Верхній кінець лопаті вітряка Е-126 досягає 198 м - куди вище піраміди Хеопса! Площа оберту лопастей  при цьому зросла не в 10, а в 100 разів; отже, один сучасний вітряк представляє для птахів стократ  більшу загрозу, ніж в 80-х.
     Проблема в тому, що тенденції зростання не слабшають: навпаки, вартість вітрогенераторів при збільшенні їх розмірів знижується, і зараз серйозно обговорюється будівництво 300-400-метрових вітряків. Вони будуть мати  площу оберту,що в 10 разів перевищує показники нинішніх гігантів. Інша проблема - швидкість лопастей. 30 років тому не було й 10 м / с, а зараз і 90 м / с при середньому вітрі вважаються нормою. Птахи, на жаль, не можуть відреагувати на предмет, що летить швидше. Тобто їх можливості уникнути зіткнення з добре розкрученим ротором впали до нуля ...
    ... І це тільки початок. За всіма прогнозами, розумна частка вітру в світовій енергетиці повинна становити 20%, і, дивлячись на ЄС, США та КНР, в це легко віриться. Тільки за 2011 рік загальносвітова потужність ВЕС зросла на 20%; екстраполяція цієї цифри дає восьмикратне зростання протягом 12 років. Враховуючи, що зараз вітер відповідальний за 2,5% світової генерації (а та весь час зростає), сценарій восьмикратного прогресу до 2025 року здається швидше консервативним. Тим більше що за 2001-2011 роки вироблення енергії вітряними турбінами збільшиться у десять разів!
            Так, нинішні вітряки зупиняють, як тільки побачать мігруючих птахів (якщо, звичайно, бачать їх, що вночі нетривіально). І все одно під час досліджень в Іспанії г-н Бечард спостерігав, як повільно стопоряться стометрові лопасті і як швидко мчать до них птиці. Використання спеціальних радарів? На жаль, це не вирішує проблему: одиночні пернаті не видно навіть радарним системам військового призначення. При цьому на землі навколо вітряків вчений знаходив незліченні трупи білоголового сипа, іспанської орла-могильника та інших представників рідкісних в Іспанії видів. Втім, рідкісні вони не тільки в Іспанії: через Гібралтар йдуть маршрути міграцій величезного кількостей перелітних птахів, так що іспанська вітроенергетика відбивається на пташиних популяціях чи не всього Північної півкулі.
     Іспанське орнітологічне суспільство призводить кошмарні цифри: щороку 18 тис. місцевих вітряків «стратять» 6-18 млн птахів і кажанів, від 300 до 1000 жертв на кожен агрегат. А летючим мишам, щоб впасти від еолової електростанції, не треба навіть підлітати до неї впритул: створюване вітрове тиск такий, що вже в 100 м миша отримує внутрішньо крововилив з летальним результатом.
      Але не варто перебільшувати небезпеку, підкреслює еколог. Наприклад, в США тільки домашні та дикі кішки вбивають від 365 млн до 1 млрд (згідно з різними оцінками) птахів в рік. Справа не в кількості, а в якості. Багато великі птахи люблять не махати крилами, а, плануючи, вистежувати здобич. Проблема в тому, що місця з висхідними потоками і сильними вітрами, крім цих птахів, притягають і будівельників еолових електростанцій. Тому великі хижі пернаті, такі як орли всіх видів, можуть стати першою жертвою вітряків.
    Чи є шляхи вирішення проблеми? Частково - так. Превентивне відключення турбін в періоди інтенсивних перельотів в разі 13 еолових станцій в іспанській провінції Кадіс, схему якого складав Марк Бечард, призвело до втрат 0,07% річної генерації 2011 року при зниженні смертності приблизно на 50%. Але щоб повністю ліквідувати інші 50%, потрібно розробити активні технології відлякування - поки знаходяться в зародковому стані. Що найсумніше, це змінить не тільки маршрути, а й ареал багатьох видів, особливо великих хижаків.
           Є й інші методи боротьби із загибеллю птахів. Зокрема, підвищення порога роботи вітряків з вітру від 4 м / с до вітру від 5,5 м / с, вже випробуване в Іспанії, скорочує вироблення на 1%, при цьому на 93% знижуючи смертність летючих мишей і невеликих птахів, намагається не літати при сильному вітрі.
      І тим не менш біолог з жалем відзначає, що всесвітній розвиток  вітроенергетики з великою часткою ймовірності приведе до радикального зниження чисельності великих хижих птахів по всьому світу, а збережені види будуть змушені змінити місце проживання, можливо, перемістившись в райони з низькою швидкістю вітру, де вироблення енергії таким «зеленим» способом поки недоцільна.
      Результати дослідження опубліковані в журналі Biological Conservation.
       Підготовлено за матеріалами Nature News.


Фото: http://geografica.net.ua/zagal/novyny/new3/geo_wes_new.jpg
Джерело: http://science.compulenta.ru/688131/
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 5472 | Додав: wiktor | Теги: екологія, вес, міграція, Птахи | Рейтинг: 5.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar