Головна » 2010 » Август » 18 » Вступна кампанія 2010-го року
13:00
Вступна кампанія 2010-го року
Вступна кампанія, 2010, підсумки    18 серпня 2010 року в експертному клубі «Чиста політика» (м. Чернігів) відбулась прес-конференція за результатами громадського спостереження за проведенням вступної кампанії у вищі навчальні заклади Чернігівської області у 2010 році.

Спостереження відбувається в рамках національної кампанії моніторингу, учасниками якої є Громадянська мережа ОПОРА та Комітет виборців України, за сприяння Міжнародного фонду "Відродження" і Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance). Партнером кампанії моніторингу в Чернігівській області був Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень.

За словами Юрія Вдовенка, віце-президента Поліського фонду, увага громадських спостерігачів спрямовувалася на дотримання прав абітурієнтів на вільний та рівний доступ до вищої освіти, своєчасне та повне виконання приймальними комісіями всіх етапів вступу, відкритість інформації про прийом документів та прозорість формування рейтингових списків. На Чернігівщині моніторинг проводився у Чернігівському національному педагогічному університеті ім. Т.Г.Шевченка (ЧНПУ).

Як зазначив координатор проекту спостереження в Чернігівській області Євгеній Романенко, перебіг вступної кампанії в ЧНПУ відбувався в цілому без значних порушень. Всі етапи і терміни подачі документів, процедури оприлюднення перебігу вступної кампанії дотримані в повній мірі, не зафіксовано випадків надання преференцій окремим абітурієнтам або фактів, коли від вступника вимагали надати документи поза затвердженим переліком чи сплатити „благодійні внески”. Приймальна комісія вишу оперативно надавала дані до Інформаційної системи „Конкурс”, що дозволяло кожному абітурієнту відслідковувати зміни у списках претендентів на студентський квиток, фактично здійснюючи свій громадський контроль. На думку Є.Романенка, саме відкритість формування рейтингу вступників сприяла суттєвому зменшенню корупційних проявів.

Водночас, організація прийому документів цього року вартувала значних нервових зусиль абітурієнтам та їх батькам.

Є. Романенко:"Цього року термін прийому документів до ВНЗ України скорочено до 2 тижнів (замість 1 місяця). Спочатку абітурієнтам дали час на подачу документів з 15 по 31 серпня, а якщо вступник обирав спеціальність, за якою передбачалося проведення вступних випробувань, то він мав лише тиждень (15-22 липня). Крім того, цьогорічною новацією стало обмеження до 5 кількості вишів, куди має право подати документи один абітурієнт, причому в кожен ВНЗ можна було написати заяви на 3 спеціальності. Іншими словами, одній дитині давали 15 шансів на вступ і багато абітурієнтів вирішили використати таку можливість по повній. Як наслідок, в перші дні вступної кампанії виник небачений наплив бажаючих подати заяви. Зокрема, у ЧНПУ 15-16 липня утворилися величезні черги з вступників та їх батьків. У п’ятницю, 16 липня натовп перед приміщенням приймальної комісії був настільки щільним, що не витримали добротні дубові двері – їх просто зламали. Все це відбувалося на фоні страшенної спеки і браку питної води (їдальня та буфет ЧНПУ під час вступної кампанії не працювали). Абітурієнти розповідали про випадки, коли у фойє педуніверситету, де завіряли копії документів та проводили профорієнтаційні співбесіди, діти втрачали свідомість. І без того напружену атмосферу періодично „підігрівали” батьки деяких абітурієнтів, які або прагнули проштовхнути своє „чадо” поза всіма чергами і домовленостями, або занадто голосно і емоційно переймалися процедурою оформлення паперів та формування черги."

Результатом значного суспільного резонансу перебігу перших днів вступної кампанії стало рішення Міносвіти щодо подовження на 5 днів строків подачі документів. Проте, на дату оприлюднення наказу МОН №735 від 23.07.2010 р. навантаження на вступні комісії вже почало спадати, а у додатково надані дні з 20 точок прийому документів у ЧНПУ працювало в середньому 5-6. Тобто, пролонгація термінів роботи приймальних комісій безпосередньо під час вступу суттєво не вплинула на зменшення активності абітурієнтів. Багато випускників скористалися „бонусними” днями, щоб „про всякий випадок” подати документи ще до одного-двох вишів.

Не менш злободенною проблемою для вступників була відсутність даних щодо обсягів державного замовлення на конкретні спеціальності у ВНЗ в перші дні вступної кампанії. Це не давало можливості абітурієнтам зорієнтуватися щодо ситуації з конкурсом. Так, наприклад, інформація про відсутність дежзамовлення на спеціальність „Соціологія” у ЧНПУ з’явилася лише на другому тижні прийому документів, і абітурієнти, що планували навчатися за кошти держбюджету, змарнували один зі свої шансів стати студентом.

Знову ж таки на першому етапі кампанії виникли технічних проблем з доступом до інформаційної системи «Конкурс». Через конфлікт провайдерів не всі споживачі могли зайти на сайт www.vstup.info та ознайомитися з його змістом 19 і 20 липня. На щастя, вже 21 числа проблеми було усунуто. В день оголошення рейтингових списків - 6 серпня - роботу системи було майже заблоковано через величезний наплив відвідувачів. Крім того, не всі ВНЗ оперативно розміщували рейтингові списки на власних сайтах. Так, інформація про рейтинги вступників на Інтернет-сторінці приймальної комісії ЧНПУ стала доступною 6 серпня лише близько 13.00.

За підсумками процедури подачі документів Чернігівський національний педуніверситет ім. Т.Г.Шевченка прийняв заяви від 3,5 тис. абітурієнтів, що на 1 тис. більше, ніж торік. Здавалося б, жодних проблем із набором ліцензованого обсягу студентів не повинно було виникнути. Проте, за підсумками 5 днів, відведених абітурієнтам на подання оригіналів документів після оголошення рейтингу вступників (6-10.08.2010 р.), виявилося, що по трьох спеціальностях є навіть вакантні місця держзамовлення!

Виходить, великий конкурс забезпечувався не абітурієнтами, а їх заявами, що не тільки перевантажувало роботу приймальної комісії, але й не давало можливості самим абітурієнтам визначити реальну картину заповнення місць по спеціальностях навіть в останні дні подачі оригіналів. Станом на 17 серпня, у ЧНПУ – одному з провідних ВНЗ регіону - вакантні місця держзамовлення вже заповнені, проте виш ще має близько 200 місць ліцензованого обсягу, на які до 25 серпня можуть бути зараховані студенти-контрактники.

Отже, вступна кампанія цього року, яка була багата новаціями та коштувала її учасникам значних зусиль, має всі шанси завершитись для деяких вишів недобором студентів.

Автор : Євгеній Романенко


Джерело : http://www.civicua.org
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1611 | Додав: wiktor | Теги: 2010, вступна кампанія, підсумки | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar