-->Головна » 2010 » Ноябрь » 12

Найактивніші вулкани на Землі.

        Як вже давно відомо, вулкани мають властивість вивергатися. Така діяльність вулканів призводить до величезних руйнувань.

В загальному, вчені поділяють вулкани на діючі, потенційно діючі, умовно згаслі і згаслі.

Сьогодні, відомо більше 1340 вулканів, з яких приблизно 950 є діючими. Згідно статистики, щороку на планеті відбувається більше 50 вивержень вулканів.

Через виверження вулкану Мерапі, яке триває вже декілька днів, вчені звернули свою увагу на інші ... Читати далі»

Астрофізики виявили гігантські газові хмари

       Група астрофізиків з НАСА змогла виявити дві гігантські газові хмари, які знаходяться в центрі нашої Галактики перпендикулярно її площині. Це відкриття було зроблене за допомогою гама-телескопу Фермі.

Відомо, що нашу Галактику оточує хмара гама-випромінюючого туману, через який досить важко що-небудь побачити. Тому, виявити незвичайні газові хмари було досить важко, говорять вчені. Але за допомогою комп’ютерної обробки вчені виокремили звідти туман і таким чином отримали чіткі ... Читати далі»

Учені: запасів газу на шельфі Чорного моря вистачить Україні на 1,5 тис. років

Учені: запасів газу на шельфі Чорного моря вистачить Україні на 1,5 тис. років

    Німецькі й українські вчені знайшли в українській економічній зоні Чорного моря поклади газогідратів, якими можна забезпечити Україну енергією протягом 1,5 тисячі років.

Про це Gazeta.ua повідомив завідувач відділу радіаційної й хімічної біології Інституту біології південних морів доктор біологічних наук Сергій Гулін. Він був у складі команди українських і німецьких учених, які досліджували поклади на дні Чорного моря.

"Це проміжний етап досліджень під Севастополем. Поки м ... Читати далі»

"Місячні" фокуси вдалося пояснити

припливи, відпливи, Земля, Місяць, геологічна історія       Американські вчені спробували пояснити ряд особливостей місячної геології впливом припливних сил Землі.

Перший погляд на зворотний бік Місяця людству вдалося кинути тільки в 1960-х роках. Відразу стало ясно, що тут щось не так: у середньому вона на 6 км вище ближнього боку, хоча кратерів явно більше. Причому настільки широких, темних і глибоких улоговин, ... Читати далі»

12.11.2010

Вчені виявили найдальшу і найстарішу галактику

Вчені виявили найдальшу і найстарішу галактику

       Група астрономів з Європи змогла виявити галактику UDFy-38135539, яка вважається найбільш віддаленою від Землі і водночас найстародавнішою у Всесвіті.

Перші знімки цієї зоряної системи були зроблені минулого року за допомогою камери Wide Field Camera 3. Тоді й було встановлено, що вона знаходиться приблизно за 10 мільярдів світлових років від нас. Але наступні дослідження, які були проведені з використанням нового сучасного телескопа VLT (Very Large Telescope), довели, що галактика ... Читати далі»

На території Гондурасу росте новий вид дерев

На території Гондурасу росте новий вид дерев

       Фахівці із ботанічного саду Міссурі на чолі з Кармен Уллоа Уллоа, та разом зі своїми колегами з лондонського музею природознавства і університету південного Іллінойсу, знайшли новий вид дерев.

Раніше невідомий науці вид, який поширений на території Гондурасу, отримав назву Hondurodendron urceolatum. Перше слово в назві перекладається на українську мову, як «дерево з Гондурасу», а друге, - «має форму глечика», - це стосується самих плодів дерева.

Вперше це дерево було ви ... Читати далі»

Як сонце впливає на китів

Як сонце впливає на китів

       Міжнародна група вчених вперше показала, що останнім часом різко зросла кількість випадків одержання китами сонячних опіків.

Швидше за все, це пов'язано зі збільшенням рівня ультрафіолетового випромінювання в результаті стоншування озонового шару. «Справа в тому, що кити не мають волосся, хутра або пір'я, які могли б забезпечити певний захист, і до того ж змушені підніматися на поверхню, щоб дихати, - пояснює співавтор дослідження Карина Асеведо-Уайтхаус з Лондонського зооло ... Читати далі»

Кожен рік площа сільськогосподарських земель зменшується на одну Італію

Кожен рік площа сільськогосподарських земель зменшується на одну Італію

   Загальна площа сільськогосподарських земель, "взятих" у людства зростаючими містами і промисловістю дорівнює площі такої країни, як Італія. Такі дані навів доповідач Олів'є де Шуттер на 65 асамблеї ООН.

Приблизно 303515 км2 ріллі щороку опиняється під бетоном та асфальтом. Більше 500 мільйонів людей у світі відчуває нестачу продовольства з-за браку сільськогосподарських земель.

Особливо непроста ситуація складається в Південній і Східній Африці. За час життя старшого поколінн ... Читати далі»