Головна » 2010 » Ноябрь » 12 » Учені: запасів газу на шельфі Чорного моря вистачить Україні на 1,5 тис. років
17:39
Учені: запасів газу на шельфі Чорного моря вистачить Україні на 1,5 тис. років
    Німецькі й українські вчені знайшли в українській економічній зоні Чорного моря поклади газогідратів, якими можна забезпечити Україну енергією протягом 1,5 тисячі років.

Про це Gazeta.ua повідомив завідувач відділу радіаційної й хімічної біології Інституту біології південних морів доктор біологічних наук Сергій Гулін. Він був у складі команди українських і німецьких учених, які досліджували поклади на дні Чорного моря.

"Це проміжний етап досліджень під Севастополем. Поки ми досліджували море технікою, яка не може пробити товщу морського ґрунту. Ми використовували підводних телероботів, якими можна управляти на відстані. Крім того, застосовувалися акустичні, сейсмічні й інші апарати. Зараз нам зрозуміла приблизна картина розміщення гідратів. Щоб її уточнити, на наступному етапі ми будемо використовувати бурові установки, які бурять морське дно на 70 м, збирають зразки ґрунтів", - сказав Гулін.

За попередніми оцінками, в українській економічній зоні Чорного моря запаси метану як мінімум дорівнюють 100 річним видобуткам метану в Україні.

На території країни добувається 20 млрд кубометрів газу за рік. Таким чином, якщо добувати метан з моря в тому ж обсязі, в якому його видобувають на суші, його вистачить на 1000-1500 років.

Як пояснив керівник Відділу морської геології й осадового рудоутворення Національного науково-природознавчого музею Євген Шнюков, газогідрати - це лід, що містить газ метан.

"У Чорному морі є близько 15 місць, де є газогідрати. Їх також знайшли в Росії, у Месояхському родовищі. Є газогідрати й у румунській економічній зоні Чорного моря, і в Тихому океані в Японії. Але найбільше їх в Антарктиді", - розповів Шнюков.

Він повідомив, що найбільшою складністю є видобуток газогідратів. Метан швидко випаровується з льоду. Тому потрібно створювати якісно нові технології видобутку газу з газогідратів.

Нагадаємо, 28 травня "Нафтогаз" і "Газпром" почали вивчати можливість створення спільного підприємства на паритетних засадах у рамках обговорення пропозиції про об'єднання компаній.

Зараз між урядом України й компанією Vanco Prykerchenska ведуться арбітражні розгляди навколо розірвання угоди про розділ продукції по Прикерченскій ділянці шельфу. Недавно Кабмін запропонував компанії укласти мирову угоду.

Джерела: Gazeta.ua

Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1756 | Додав: Corsair_Xam | Теги: Чорне море, шельф, газ, вчені | Рейтинг: 5.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 2
avatar
2 Corsair_Xam • 20:20, 13.11.2010
Аби "цей" час настав швидше!!!!!
avatar
1 wiktor • 17:46, 12.11.2010
Ого, які речі говорять. Можливо, через років надцять не потрібно буде просити газ у Росії...
ComForm">
avatar