Головна » 2010 » Ноябрь » 12 » "Місячні" фокуси вдалося пояснити
17:21
"Місячні" фокуси вдалося пояснити
припливи, відпливи, Земля, Місяць, геологічна історія       Американські вчені спробували пояснити ряд особливостей місячної геології впливом припливних сил Землі.

Перший погляд на зворотний бік Місяця людству вдалося кинути тільки в 1960-х роках. Відразу стало ясно, що тут щось не так: у середньому вона на 6 км вище ближнього боку, хоча кратерів явно більше. Причому настільки широких, темних і глибоких улоговин, як на зворотному боці, на «нашому» немає зовсім.

З тих пір вдалося встановити, що на зворотній стороні кора набагато товстіша. Подібно земній корі, вона має меншу щільність у порівнянні з породами, що залягають під нею. Тому вона повільно дрейфує, немов айсберг (щільність морської води вище щільності прісного льоду). Відповідно, чим більше айсберг (або кора), тим вище він піднімається над поверхнею океану.

Йен Геррік-Бетелл з Каліфорнійського університету в Санта-Крус (США) і його колеги вирішили заглянути в минуле, коли Місяць представляв собою брилу розплавленого каменю, на поверхні якої поступово формується і все більше товщає кора. З'ясувалося, що припливні сили Землі повинні були привести до появи бульбашок на розплавленій поверхні. Іншими словами, Земля постійно розтягувала і нагрівала кору і розплавлену мантію.

Особливо активно цей процес, ймовірно, протікав поблизу полюсів - саме там охолодження і потовщення кори повинно було проходити найповільніше. Комп'ютерна модель права: на місячних полюсах кора і справді тонше.

Моделювання також передбачило, що сама товста кора знаходиться на екваторі, і теж потрапила в точку - але лише стосовно до зворотної сторони. На жаль, про ближнію цього не скажеш, хоча нагрівання Місяця Землею мало відбуватися симетрично. Пояснення цьому поки немає.

Напрошується висновок: колись ближня сторона Місяця була такою ж, як і далека, але чомусь змінилася. Можливо, вона пережила більш швидку геологічну еволюцію, тоді як далека сторона так і залишилася реліктом сивої давнини. Але тоді незрозуміло, чому на ближній стороні так багато слідів вулканічної активності. Словом, суцільні загадки ...

Результати дослідження опубліковані в журналі Science.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3761 | Додав: wiktor | Теги: припливи, відпливи, Місяць, геологічна історія, Земля | Рейтинг: 2.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar