-->Головна » 2011 » Август » 07

Раніше у Землі було два супутники - дослідження

Земля, супутник, Місяць, модель, теоріяСміливу ідею про існування у Землі в далекому минулому не одного, як зараз, а двох супутників висунули американські вчені. Їх дослідження, що грунтується на комп'ютерному моделюванні, пояснює причину разючих відмінностей, що спостерігаються в будові поверхні неосвітленій боку Місяця і сторони, якій нічне світило завжди звернена до нашої планети. Ці відмінності могли бути зумовлені наслі ... Читати далі»

07.08.2011

У геологічного ефекту доміно є межа

 землетрус, ефект доміно, геологія, розлом Дослідники з Університету штату Невада (США) виявили, що у тріщин, що утворюються в результаті землетрусів, є межа.
  До землетрусів застосуємо ефект доміно: якщо розлом дозволяє, поштовх «перестрибує» до сусіднього розлому і так далі. Через це дуже важко оцінити, як далеко може пройти тріщина, особлив ... Читати далі»

07.08.2011

Хвилі, породжені японським землетрусом, майже досягли космосу

 землетрус, цунамі, іоносфера, хвиля, Японія, космос Землетрус і цунамі, які накрили Японію в березні, були такими сильними, що резонанс від них майже досяг космосу.
  Вертикальний рух земної кори і хвилі передали коливальну енергію повітрю. У цьому не було нічого незвичайного, такі ж процеси спостерігалися не раз, просто японські вібрації викликали найсильніший ефект з тих, що вдавалося виміряти.
  ... Читати далі»

07.08.2011

Shell дозволили нафтовидобуток в морі Бофорта

 нафта, нафтовидобуток, Shell, море Бофорта, дозвіл, екологія   Американські екологи і відставний адмірал, який керував очищенням Мексиканської затоки від нафти, що розлилася, попереджають: США не впораються з наслідками можливої ​катастрофи в Арктиці.
   Британсько-голландська нафтова корпорація Shell отримала від влади США дозвіл на буріння чотирьох пробних свердловин на ... Читати далі»

07.08.2011

День народження світового альпінізму

  день народження, альпінізм, Монблан, Альпи, сходження, альпініст   225 років тому (1786) французькі альпіністи (провідник Жак Бальма і лікар Мішель Паккар) вийшли на штурм Монблану і 8 серпня вперше у світі підкорили найвищу вершину західноєвропейських Альп. Цю дату вважають офіційним Днем народження світового альпінізму.
  Альпіні́зм — вид спорту, що основною метою ставить сходження природні та ... Читати далі»

07.08.2011

80 років від дня народження Юрія Петровича Мельника

    Сьогодні відзначається 80 років від дня народження Юрія Петровича Мельника (1931–2009), українського геолога, члена-кореспондента НАН України. З 1970 р. – в Інституті геохімії і фізики мінералів АН УРСР. Автор праць з питань походження залізо-кремнистих порід і залізних руд, моделювання геологічних процесів.
   Видатний геолог-геохімік в галузі фундаментальних проблем геології, мінералогії і ... Читати далі»

07.08.2011