Головна » 2011 » Август » 7 » У геологічного ефекту доміно є межа
11:10
У геологічного ефекту доміно є межа
 землетрус, ефект доміно, геологія, розлом Дослідники з Університету штату Невада (США) виявили, що у тріщин, що утворюються в результаті землетрусів, є межа.
  До землетрусів застосуємо ефект доміно: якщо розлом дозволяє, поштовх «перестрибує» до сусіднього розлому і так далі. Через це дуже важко оцінити, як далеко може пройти тріщина, особливо в таких складних системах з перекриваються областями розломів, як Сан-Андреас в Каліфорнії.
   Вчені проаналізували 22 землетрусу, що мали місце в Каліфорнії, Японії та Нової Зеландії. Кожне з них було викликано тим, що одна сторона розлому ковзала щодо іншої, - так званим поверхневим розривом з горизонтальним зміщенням (strike-slip surface rupture). Найвідоміше землетрус такого типу сталося в Сан-Франциско в 1906 році.
    Фахівці виявили, що в таких землетрусах існує верхня межа кількості «стрибків» від одного розлому до іншого - не більше трьох. «Дивовижна простота», - коментує відкриття автор дослідження Стівен Веснускій.
   Натуралісти визнають, що для кращого розуміння того, як утворюються розриви, потрібно більше даних. В майбутньому подібні дослідження допоможуть оцінити шанси на те, що розташовані поруч розломи сформують ланцюжок, що призведе до більш «довгих» і сильних землетрусів.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Bulletin of the Seismological Society of America.
  Підготовлено за матеріалами LiveScience.
Фото: www.flickr.com
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1854 | Додав: wiktor | Теги: ефект доміно, геологія, розлом, Землетрус | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar