Головна » 2011 » Август » 7 » Хвилі, породжені японським землетрусом, майже досягли космосу
11:06
Хвилі, породжені японським землетрусом, майже досягли космосу
 землетрус, цунамі, іоносфера, хвиля, Японія, космос Землетрус і цунамі, які накрили Японію в березні, були такими сильними, що резонанс від них майже досяг космосу.
  Вертикальний рух земної кори і хвилі передали коливальну енергію повітрю. У цьому не було нічого незвичайного, такі ж процеси спостерігалися не раз, просто японські вібрації викликали найсильніший ефект з тих, що вдавалося виміряти.
   На рівні землі ці коливання (подібні з низькочастотними звуковими хвилями) дуже малі, тобто приблизно відповідають тим вертикальним рухам, які їх виробили. Однак, при попаданні в більш розріджену середовище їх амплітуда збільшується. Там, де літають літаки (на висоті більше 9 тис. м), амплітуда хвиль, породжених японським землетрусом, досягла приблизно одного метра (авіапасажири чи щось могли відчути), а в іоносфері зросла в кілька тисяч разів у порівнянні з вихідними показниками .
  Іоносфера складається з відносно гарячих газів, які електрично заряджені завдяки взаємодії з інтенсивним сонячним випромінюванням. Піднімаються хвилі стискають гази, що здатне зробити значний вплив на радіохвилі - наприклад, ті, якими користується GPS. Ряд вчених запропонував відслідковувати спотворення GPS-сигналу для виявлення цунамі у відкритому морі. Однак навряд чи це можливо, бо тільки наземні GPS-приймачі точні настільки, щоб помітити ці зміни. До того часу, коли обурення потрапить у їхнє поле зору, цунамі вже майже досягне берега.
   Підготовлено за матеріалами National Geographic.
Фото: nasaspace.tk
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2034 | Додав: wiktor | Теги: хвиля, космос, цунамі, Японія, іоносфера, Землетрус | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar