Головна » 2010 » Октябрь » 2 » 80% населення Землі загрожують проблеми з прісною водою
22:11
80% населення Землі загрожують проблеми з прісною водою
прісна вода, населення Землі, забезпечення      Дослідження групи під керівництвом Чарльза Вьорьошмарті з Міського університету Нью-Йорка і Пітера Макінтайра з університету штату Мічиган представляє собою перший глобальний аналіз ситуації з водною безпекою з точки зору якості життя людей і біорізноманіття. Автори проаналізували вплив діяльності людини та інших факторів на річки, основні джерела прісної води, і отримали зведені індекси рівня ризику для різних регіонів планети, передає РІА Новини.

Автори оцінювали вплив 23 різних факторів, у тому числі наслідки будівництва дамб і гідроелектростанцій, навантаження сільського господарства і забруднення навколишнього середовища. При цьому самі вчені називають свої оцінки «консервативними», оскільки даних для обліку, наприклад, впливу фармацевтичних виробництв і відходів видобутку корисних копалин, недостатньо.

«Ми з'ясували, що майже 80% населення Землі за даними на 2000 рік, або 4,8 млрд. людей, живуть в регіонах, де рівень загрози водної безпеки для людини чи екосистеми перевищує 75%. У регіонах інтенсивного землеробства і великої щільності населення рівень загрози високий - це велика частина США, майже вся Європа за винятком Скандинавії і півночі Росії, а також великі території в центральній Азії, на Близькому Сході, в Індії і на сході Китаю », - пишуть автори роботи.

Проте, як наголошується в роботі, якщо врахувати різні рівні розвитку технологій управління водними ресурсами, рівень загрози в США, Європі та Австралії істотно знижується, а на африканському континенті і в Східній Азії, навпаки, зростає.

Ця тенденція, на думку авторів, пов'язана з тим, що в рамках традиційного підходу до управління водними ресурсами розвинені країни спочатку створюють загрозу для річок та водойм, а потім витрачають значні кошти на усунення негативних наслідків власної діяльності. У розвиваються ж країн ресурсів вистачає тільки на перший з двох кроків, вважають вчені.

При цьому навіть у розвинених країнах загроза для біорізноманіття залишається високою, і знизити її може лише зміна підходу до управління водними ресурсами. У поточних умовах, за оцінками, які наводяться в роботі, країнах ОЕСР (Організації економічного співробітництва та розвитку) та БРІК (Бразилії, Росії, Індії і Китаю) до 2015 року на інвестиції у водну інфраструктуру щорічно буде вимагатися 800 млрд. дол

Азіатські річки, за даними іншого дослідження, опублікованого в червні 2010 року, також можуть постраждати від зміни клімату. За оцінками вчених, скорочення обсягів льоду в гірських джерелах Інду, Янцзи та інших річок до 2046-2065 років може створити загрозу продовольчої безпеки для 4,5% населення Азії.

Джерело: http://sbio.info
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1643 | Додав: wiktor | Теги: прісна вода, Забезпечення, населення Землі | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar