Головна » 2011 » Август » 13 » Транспортування айсбергів заради прісної води реальне
09:02
Транспортування айсбергів заради прісної води реальне
 айсберг, транспортування, Жорж Мугін, прісна вода Так принаймні вважає французький інженер і підприємець Жорж Мугін, який теоретично довів ефективність буксирування крижаних гір з полярних районів у субтропіки.
  Ідея комерційного перевезення айсбергів виникла в 70-х роках, коли пан Мугін, полярний дослідник Поль-Еміль Віктор і саудівський принц Мохаммед аль-Фейсал заснували компанію Iceberg Transport International. Кілька років вони міркували над тим, здійснимо цей грандіозний проект, але в кінцевому підсумку все вперлося в недостатній розвиток технологій, неможливість передбачити всі труднощі і, як наслідок, надмірні витрати.
  У підсумку проект був покладений під сукно, і тільки в 2009 році з'явилася надія на його відродження. Жорж Мугін і його команда IceDream використовували програмне забезпечення французької компанії Dassault Systemes, яке дозволяє моделювати цілі 3D-світи, покроково прораховуючи алгоритми дій.
   Після вивчення всіляких варіантів IceDream прийшла до наступних висновків. Перше: для перевезення найкраще підходить столовий айсберг (з усіченою вершиною і вертикальними стінками) висотою близько 160 м, включаючи підводну частину. Друге: з роботою може впоратися єдиний буксир, але гору льоду доведеться упакувати в нетканий геотекстильний матеріал, щоб вона не потріскалася в теплих водах. Нарешті, третє: брилу вагою в кілька мільйонів тонн (1 млн тонн = річні потреби у воді 5 000 осіб) можна доставити від берегів Ньюфаундленду до Канарських островів за 141 день, втративши 38% від її маси.
  Ентузіасти конвертації льоду в питну воду настільки надихнулися отриманими результатами, що обіцяють провести пілотні випробування в 2012 або 2013 році.
  Підготовлено за матеріалами Wired UK.
Фото: Dassault Systemes
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3615 | Додав: wiktor | Теги: Жорж Мугін, транспортування, прісна вода, Айсберг | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar