Головна » 2011 » Сентябрь » 28 » Мертве море повне життя
19:30
Мертве море повне життя
 Мертве море, життя, органічний світ, прісна вода, ІзраїльНа дні Мертвого моря б'ють ключі з чистою водою і в безлічі живуть мікроорганізми, повідомляє LiveScience. Це відкриття зробили вчені з університету Бен-Гуріона (Ben-Gurion University) в Ізраїлі, під керівництвом професора Джонатана Ларона (Jonathan Laronne) вперше опустившись на дно одного з найбільш солоних водойм на нашій планеті.
  Прісна вода надходить в Мертве море з кратерів на його дні, діаметром близько 15 і глибиною до 20 м. Ізраїльські дослідники встановили, що ці джерела формують справжні струмки, що течуть по дну солоного моря. Довжина таких струмків може становити більше сотні метрів, а глибина, в окремих місцях, до 30 м.
  Цей прісний підводний світ вельми густо заселений, каже Денні Іонеску (Danny Ionescu) з німецького Інституту морської мікробіології Макса Планка, вивчає Мертве море разом з ізраїльськими колегами. «Хоча там немає ніякої риби, килим з мікроорганізмів, що покриває морське дно, складається з примітно великої кількості видів», - розповідає він. Судячи з усього, мова йде про бактерії.
  Ізраїльські та німецькі вчені будуть продовжувати дослідження, які тим більш важливі, що в останні роки рівень Мертвого моря неухильно знижується - приблизно на 1 м в рік. Причина цього криється в господарській діяльності людини: впливає як паркан лікувальної солі з самого моря, так і відведення прісних вод річки Йордан країнами, розташованими на її берегах: Ізраїлем, Йорданією і Палестинською автономією.
   Нагадаємо, раніше у водах Мертвого моря знаходили тільки крихітні об'єкти, подібні вірусам, і стародавніх мікробів, споріднених бактерій - археї.
Фото: livingstones-tours.com
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 2667 | Додав: wiktor | Теги: життя, Ізраїль, прісна вода, органічний світ, Мертве море | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar