Головна » 2010 » Август » 1 » Атол Бікіні включено до списку всесвітньої спадщини
20:52
Атол Бікіні включено до списку всесвітньої спадщини
ЮНЕСКО, атол, Бікіні, ядерні випробовування   Тихоокеанської атол Бікіні, колишній американський полігон для ядерних випробувань, включений до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Таке рішення ухвалене профільним комітетом організації на зустрічі в столиці Бразилії.

Як наголошується в повідомленні на сайті ЮНЕСКО, атол Бікіні символізує початок ядерної ери, що парадоксальним чином поєднується з його образом райського острівця.

Атолл Бікіні розташований в ланцюзі Ралік Маршаллових островів приблизно у 3400 кілометрах від узбережжя Австралії. США використовували його в якості полігону в період з 1946 по 1958 рік. Перед початком випробувань з атолу на сусідні острови евакуювали 167 жителів.

У цілому за 12 років американці підірвали на Бікіні 1923 ядерних заряду, їх сумарна потужність склала більше 42 мегатонн. У 1954 році на атолі була підірвана 15-мегатоннам воднева бомба, найпотужніша в історії американських ядерних випробувань. Цей вибух привів до радіоактивного зараження значної території. Зокрема, постраждав екіпаж знаходилася неподалік японської рибальської шхуни, що викликало гучний міжнародний скандал.

У 1968 році США визнали атол Бікіні придатним для життя, після чого почали повертати місцеве населення. Проте незабаром жителі були знову евакуйовані. У 1997 році фахівці Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) прийшли до висновку, що перебування на атолі не становить небезпеки. Разом з тим вони зазначили підвищену радіоактивність продуктів харчування з атолу і не рекомендували знову заселяти Бікіні.

Джерело: http://podrobnosti.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1911 | Додав: wiktor | Теги: ЮНЕСКО, ядерні випробовування, Бікіні, атол | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar